V Švici prijeli Italijana, osumljenega bančnega ropa v Sežani

V koprskem priporu je od začetka decembra 41-letni Cesare Ghilardi, ki naj bi bil vpleten v rop sežanske poslovalnice Banke Koper. Dva od roparjev sta bila na sodišču v Kopru že pravnomočno obsojena na skupno devet let in pol zapora, Ghilardija pa Italija Sloveniji ni izročila - ker naj bi postopek zaradi ropa v Sežani proti njemu vodili kar v domovini. Pred kratkim pa so Ghilardija prijeli v Švici in izročili Sloveniji.

Med begom so roparji  izgubili nekaj plena ...  Foto: Pu Koper
Med begom so roparji izgubili nekaj plena ...  Foto: Pu Koper

KOPER > Tako bo piko na i najverjetneje dobila še ena roparska zgodba, v katero so bili vpleteni roparji iz Bergama in okolice, ki so si pred leti za tarčo svojega kriminalnega delovanja izbrali slovenske oziroma primorske banke. Najprej sta avgusta leta 2011 poslovalnico Banke Koper v Luciji oropala Mattia Zambetti in Eugenio Russo, ki je med begom z več kot četrt milijona evrov vrednim plenom iz banke streljal proti policistom in enega ranil. Sodišče je Zambettija obsodilo na šest let zapora, Russa pa na 13 let. Oba kazen prestajata v Italiji, kjer sta bila vpletena tudi v več drugih postopkov.

V italijanskem zaporu se je znašel tudi Zambettijev oče Giambattista Zambetti z vzdevkom Ragno (Pajek), ki je med sojenjem v Kopru načrtoval pobeg sina in njegovega pajdaša iz koprskega zapora. Med hišno preiskavo pri njem doma so našli zakopan eksploziv, ki naj bi ga uporabili prav za pobeg. Starejšega Zambettija so v Italiji obsodili na 12 let zapora. Tožilstvo je zanj zahtevalo celo 21 let zapora, ker naj bi bil vodja kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z ropi, izsiljevanji, ugrabitvami ...

V domovini dodatna kazen

Sicer pa so Russa, po tem, ko je v Italiji začel prestajati slovensko kazen, zaradi grehov v Italiji najprej obsodili še na deset let zapora, po pritožbi pa so mu kazen znižali na tri leta in pol. Z Mattio Zambettijem naj bi sodeloval pri poskusu ugrabitve italijanskega poslovneža.

Starejši Zambetti je spremljal tudi sojenje sinu v Kopru, prav tako njegova mama in njen takratni partner Cesare Ghilardi, ki pa naj bi po tem, ko se je končalo sojenje mladima italijanskima roparjema, s tremi pajdaši oropal sežansko poslovalnico Banke Koper.

Septembra leta 2012 so v bančno poslovalnico vdrli trije zamaskirani neznanci. Z orožjem so ustrahovali uslužbence in stranke, nato pa iz banke odnesli 284.000 evrov. Nekaj denarja so med begom celo izgubili, pred banko pa sedli v ukradenega twinga Kraškega zidarja, v katerem jih je čakal četrti pajdaš.

Pajdašema nataknili lisice

Dobro leto po ropu so koprski kriminalisti lisice nataknili takrat 62-letnemu Ruggeru Marcasoliju in 49-letnemu Mariu Bonaldi. V Koper sta se pripeljala z Marcasolijevim fordom fokusom, s katerim naj bi se roparji sežanske banke pripeljali iz Italije. Isti ford fokus so dobrega pol leta po ropu opazili na bencinskem servisu Fernetiči, le da ga je takrat vozil Cesare Ghilardi, z njim pa je bil še 46-letnik z območja Bergama.

Marcasolija in Bonaldo so priprli, kmalu za tem pa je koprsko sodišče razpisalo tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo tudi za Cesareja Ghilardija, ki naj bi sodeloval pri ropu sežanske banke. Izdale naj bi ga tudi sledi DNK. V Italiji so ga prijeli že spomladi leta 2014, vendar ga Sloveniji niso izročili, čeprav je koprsko sodišče poslalo vso dokumentacijo.

Odločili so se, da bodo zadevo obravnavali na sodišču v Bergamu. Podpredsednik koprskega okrožnega sodišča Peter Baša je za PN pojasnil, da se je postopek v Italiji začel, vendar se ni končal. Ghilardi naj bi bil nekaj časa v Italiji tudi priprt, očitno pa so ga nato izpustili.

Iz Bergama oziroma okolice sta tudi roparja, ki sta v začetku leta oropala banki v Kranjski Gori in Izoli. 59-letnega Sergia Oldratija in deset let mlajšega Daniela Zoppettija so prijeli 16. februarja po ropu izolske poslovalnice NLB. Zjutraj sta pri službenem vhodu počakala bančno uslužbenko in jo prisilila, da ju je spustila v notranjost. S plenom sta nato zbežala iz poslovalnice, a sta ju pred stranskim vhodom že čakala izolska policista, ki sta ju po krajšem begu kmalu prijela. Iz banke sta odnesla približno 70.000 evrov. Januarja pa sta oropala tudi Gorenjsko banko v Kranjski Gori, z neznanim pajdašem sta odnesla 55.000 evrov. S tožilstvom sta po prvotnem negodovanju sklenila sporazum o priznanju krivde - sodnik je nato Oldratija obsodil na sedem let zapora, Zoppettija pa na pet let in deset mesecev zaporne kazni. Oldrati je bil v Italiji že večkrat obsojen zaradi ropov, pred prijetjem v Sloveniji je prestajal osemletno zaporno kazen in očitno izkoriščal proste izhode za rope v Sloveniji.

Trdi, da je nedolžen

Ker je bila še vedno veljavna tiralica in evropski nalog za prijetje koprskega okrožnega sodišča so Ghilardija pred časom prijeli v Švici, so potrdili na koprskem sodišču. Švicarsko pravosodje ga je Sloveniji predalo 7. decembra. Na sodišču so ga že zaslišali, preiskava kaznivega ropa, v katerega naj bi bil vpleten, se je že končala. Baša je pojasnil, da je spis zdaj na tožilstvu. Po naših podatkih bo tožilstvo proti Ghilardiju vložilo obtožnico.

Ghilardi je, ko je bil zaslišan v preiskavi, vztrajal, da je nedolžen in da takrat, ko se je zgodil rop, ni bil v Sežani. Njegov zagovornik je sodišču predlagal zaslišanje prič, ki bi to potrdile. Hkrati pa dodaja, da zaradi istega kaznivega dejanja v Italiji proti osumljenemu že poteka postopek.

Bonaldo in Marcasolija pa so na sodišču v Kopru zaradi ropa v Sežani in nekaterih drugih kaznivih dejanj obsodili najprej obsodili na pet let in tri mesece ter na štiri leta in dva meseca zapora. Višji sodniki so sodbo skoraj v celoti potrdili, le da so Bonaldi kazen znižali za mesec dni.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano