Prvi objekt kampusa Livade bodo tudi uradno odprli

S popoldansko slovesnostjo, na kateri bo govornica tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, bodo devet let po izboru zmagovalnega projekta za univerzitetni kampus Livade tudi uradno odprli njegovo prvo stavbo. To bo po besedah rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča prvi korak na poti k naravoslovnemu uravnoteženju univerze.

Popoldne bodo v Izoli uradno odprli prvi objekt kampusa 
Livade. Foto: Mirjana Cerin
Popoldne bodo v Izoli uradno odprli prvi objekt kampusa Livade. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Kampus Livade bo tako tudi velika priložnost, da Univerza na Primorskem (UP) pridobi več študentov, saj jim bodo lahko omogočili ustrezne razmere za delo, hkrati pa bo to priložnost za krepitev povezovanja z drugimi univerzami, je ob robu projekta zapisal Dragan Marušič.

Poleg Centra mediteranskih kultur bodo v stavbi dobile svoje prostore vse članice UP, ki se ukvarjajo z aplikativnimi naravoslovnimi raziskavami, vrednost naložbe v objekt pa znaša preko 11 milijonov evrov, so pojasnili na univerzi.

Opozorili so, da UP sistemsko ne razpolaga z lastnimi viri za naložbe, ampak jih pridobi od pristojnega ministrstva, iz evropskih projektov in donacij. V konkretnem primeru je zemljišče in komunalni prispevek za prvi objekt univerzitetnega kampusa prispevala Občina Izola, sredstev iz evropskih projektov, namenjenih za izgradnjo stavbe in za nakup raziskovalne opreme je bilo skupaj 4,3 milijona evrov, ministrstvo za izobraževanje pa je iz različnih postavk zagotovilo skupaj za 6,7 milijona evrov.

Z gradnjo se je v preteklih letih iz različnih razlogov močno zapletalo, kot zdaj pojasnjujejo na UP, je časovnica gradnje ostalih objektov - objekta B in še treh stavb za študentske domove - v celoti odvisna od zagotovitve denarja, pri čemer so v teh javnofinančno sušnih časih to lahko le pretežno evropska sredstva.

UP je kot vodilni partner v programu za raziskave in inovacije Obzorje 2020 že dobila začetna nepovratna sredstva v okviru novega mehanizma Teaming za Center odličnosti, kar za UP pomeni enega najpomembnejših znanstvenih dosežkov v njenem razvoju, hkrati pa tudi priložnost za pridobitev denarja za gradnjo druge faze univerzitetnega kampusa.

Glede zapletov pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za preostale objekte na univerzi verjamejo, da bodo dogovori z izolsko občino stekli, ko bo za dejansko gradnjo druge faze projekta zagotovljen denar. Pri tem bo začetek uporabe prvega stolpiča po njihovem prispeval k odpravi pomislekov, ki so se na občini pojavili zaradi nerealiziranih obljub prejšnjega vodstva univerze.

STA


Najbolj brano