Trop Skaza: Mislila sem, da zdržim več

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza ne razkriva, kdo so tisti, ki naj bi nanjo izvajali pritiske oziroma ji grozili, kar je navedla za razlog za odstop. Ne komentira niti, ali je zaradi groženj podala prijavo na policijo. Kritiko, da je neodgovorno, da ministrsko mesto zapušča po enem mesecu, sprejema. “Mislila sem, da zdržim več,” je dejala.

 Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza ne razkriva, kdo so tisti, ki naj bi nanjo izvajali pritiske oziroma ji grozili, kar je navedla za razlog za odstop Foto: STA
Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza ne razkriva, kdo so tisti, ki naj bi nanjo izvajali pritiske oziroma ji grozili, kar je navedla za razlog za odstop Foto: STA

LJUBLJANA > Alenka Trop Skaza je na novinarski konferenci dejala, da prevzema odgovornost za svoje dejanje oz. svoj odstop, vendar pa imen in interesnih skupin, kdo naj bi pritiskal nanjo, ni želela razkriti.

Ministrica v odstopu je zavrnila očitke, da je bilo njeno ministrovanje dogovorjeno vnaprej, da bi lahko podpisala nekatere pogodbe. “Nič ni bilo vnaprej dogovorjenega,” je poudarila. Trop Skaza je v tem mesecu podpisala devet pogodb v skupni vrednosti 6,474 milijona evrov.

Premalo politične kilometrine

Pogodbe je podpisala za dela na jeseniški urgenci, za opremo hematologije Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, za financiranje Slovenija transplanta, za sofinanciranje EU projektov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, za eZdravje, protipožarno sanacijo Splošne bolnišnice Trbovlje. Prav tako je pogodbe sklenila s centrom za zdravje in razvoj, z Lekarniško zbornico Slovenije za izvajanje javnih pooblastil ter z Antonijo Poplas Susič za svetovanje na področju referenčnih ambulant. Med podpisanimi pogodbami ni nobene koncesije.

Premierki Alenki Bratušek se zahvaljuje za zaupanje, žal ji je, da “zaupanje ni zdržalo tega mandata”. Prepričana je, da mora to funkcijo prevzeti nekdo, ki ima vsaj nekaj politične kilometrine. “Jaz te kilometrine nisem imela,” je dejala in dodala: “Vedela sem, da bo zadeva težka in zahtevna, da bo tako zahtevno, pa ne.”

Na vprašanje, kdo bi bil po njenem mnenju primeren za novega ministra, je dejala, da je verjetno ona zadnja oseba, ki bi to lahko komentirala. Svojemu nasledniku želi, da bi bil bolj uspešen, kot je bila sama.

Komentirala je tudi svojo napoved, da bo njen soprog premislil o odprodaji lastniškega deleža v podjetju Klima Ptuj, če bo postala ministrica. Kot pravi, se je odločil, da tega ne stori. Podjetje je začel iz nič leta 1996, medtem ko sta se poročila leta 2008. Pripomnila je, da je protikorupcijska komisija pojasnila, da sklepanje poslov Klime Ptuj z javno upravo ne bi bilo sporno, če to ni ministrstvo za zdravje.

Nazaj na staro delovno mesto

Trop Skaza se, kot pravi, odpravlja nazaj na svoje staro delovno mesto. Pred prevzemom funkcije ministrice za zdravje je bila predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nadomestila po prenehanju funkcije tako ne bo dobila. Do nadomestila niti ne bi bila upravičena, saj po zakonu o poslancih, ki določa tudi pravico do nadomestil ministrov po prenehanju mandata, funkcionar nima pravice do nadomestila plače, če mu funkcija preneha prej kot v šestih mesecih. Ima pa pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrne na delo, ki ga je opravljal, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe.

Trop Skaza je zdravnica epidemiologinja. Rodila se je 17. avgusta 1964 v Celju. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Velenju, medicinsko fakulteto pa v Ljubljani. Zakon s podjetnikom Smiljanom Tropom je njen drugi, iz prvega ima 21-letno hči.

Karierno pot je začela v Zdravstvenem domu Velenje, nadaljevala v Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, kjer je bila od leta 2006 predstojnica oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni. Predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje je postala z začetkom letošnjega leta.

STA


Najbolj brano