Vajgl bi Emuni selil iz Portoroža

Evropski poslanec Ivo Vajgl razmišlja, da bi sedež Evrosredozemske univerze (Emuni) iz Portoroža preselili v Mekinje, v tamkajšnji samostan. “Glede na to, da Emuni zdaj domuje v ne preveč uglednih prostorih, je očitno, da ga na Primorskem nočejo,” je prepričan Vajgl.

Emuni ima prostore v dijaškem domu v Portorožu, medtem ko po besedah Iva Vajgla takšne ustanove drugje v Sredozemlju delujejo v veliko veliko uglednejših stavbah Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa
Emuni ima prostore v dijaškem domu v Portorožu, medtem ko po besedah Iva Vajgla takšne ustanove drugje v Sredozemlju delujejo v veliko veliko uglednejših stavbah Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa

PORTOROŽ>“Emuniju bi morali dati spodoben status in prostore. Evrosredozemska univerza v Sloveniji nima statusa, ki ji pritiče, ne v politiki ne v javnosti. Nima podpore, ki si ga potencialno pomemben projekt zasluži. V Sloveniji smo dobili institucijo, ki pa ji ne znamo priskrbeti dodatne vrednosti, da bi zaživela,” je kritičen Ivo Vajgl. Vajgl je tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Emuni in pripravlja poročilo o njem. Tako kot smo že pisali v PN, je tudi Vajgl ugotovil, da je mednarodna univerza, ustanovljena leta 2008, še vedno brez študentov, profesorjev, svojih programov in projektov.

Sedež univerze v dijaškem domu

Njen sedež je v četrtem nadstropju dijaškega doma v Portorožu, kar po besedah Vajgla kaže na to, da na Primorskem ni zaželen. “Gotovo je na Primorskem dovolj prostorskih možnosti, ki bi bile bolj reprezentativne,” je dejal. Kot trdi, “ni prvenstvena zamisel, da bi Emuni odvlekli iz Primorja. Rad bi, da bi bil deležen dovolj pozornosti vlade, akademskih krogov in javnosti.” Ena od dovolj reprezentativnih lokacij je po njegovem mnenju samostan Mekinje v občini Kamnik.

Uršulinke bi ga rade prodale. Polovica samostana je namreč od leta 2000, ko se je odselil depo Narodne in univerzitetne knjižnice, prazna. Več let so iskale možnosti, da bi ta del samostana prodale ali oddale. Pri tem so bile neuspešne, zato so ugotovile, da bi laže prodale cel kompleks.

“Slovenija je majhna država in vseeno je, ali je sedež Evrosredozemske univerze ob morju ali v 80 kilometrov oddaljenih hribih,” razmišlja Vajgl. Na vprašanje, ali meni, da bi bila res selitev tista, zaradi katere bi Emuni zaživel, je odgovoril: “Z osveščenostjo EU, da je Sredozemlje kritično območje, bi ta univerza lahko bila pomembna. Ima neslutene možnosti razvoja. Sploh po arabski pomladi, ki je pokazala, da je v arabskem svetu odprta generacija mladih, ki hlepi po znanju. Namesto emigrantskega toka bi lahko v EU sprejemali željne znanja. To je poslanstvo Emunija.”

Nikar iz Slovenije

O možnostih in priložnostih za razvoj Emunija podobno razmišlja Marko Pavliha, ki je kot opozicijski poslanec pripomogel, da je tedanji predsednik vlade Janez Janša omogočil ustanovitev Evrosredozemske univerze. “To je projekt, ki je nastal v Istri, zato je simbolično pomembno, da sedež univerze ostane ob morju,” meni Pavliha, zavedajoč se, da gredo sedanji prostori Emunija mnogim v nos. “Zato bi najprej morali pretehtati vse možnosti, da bi Emuni ostal v Istri. Če to ni mogoče, bi iskali možnost drugod v Sloveniji. Nezaslišano pa bi bilo, da bi najuspešnejši rezultat predsedovanja Slovenije EU končal izven naše države,” opozarja.

Tudi nekdanji poslanec Franco Juri, ki trdi, da si je vseskozi prizadeval pomagati Emuniju, je kritičen do odnosa države: “Slovenija ni znala izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja Emuni. Ta se je znašel v položaju, v kakršnem je, zato, ker ni bilo sinergije med univerzami, državo in Emunijem. Upam, da se bo po valu demokracij v arabskem svetu država zavedla priložnosti, ki jo ima z Evrosredozemsko univerzo. V njej se bi lahko izobraževali kadri, ki bodo vodili arabske države po arabski pomladi.” Zagotoviti ugleden sedež tej univerzi, vsaj na Primorskem, če že ne v Istri, pravi, bi zato morala biti prednostna naloga.

Za Nado Trunk Širca, nekdanjo direktorico centra Emuni, ki je bil javni zavod (ukinjen je bil jeseni 2011) v funkciji sekretariata oziroma rektorata mednarodne univerze, ni vseeno, kje je sedež Emunija: “Sedež univerze Emuni zaradi njenih vsebin in držav članic sodi ob mediteransko obalo ne pa v notranjost države. Verjamem, da bi tudi v okviru treh istrskih občin lahko našli ustrezno lokacijo. Tudi s simboličnega vidika je pomembno, da je Emuni ob Mediteranu.” Opozorila je, da po letu 2009, ko se je zamenjala vlada, Emuni ni imel več politične podpore, ki je za tak projekt, kot je mednarodna univerza v evromediteranski regiji, bistvena.

NIVES KREBELJ


Najbolj brano