Koroške občine so unovčile bančno garancijo Primorja

Koroške občine so za dokončanje največjega regijskega okoljskega projekta izgradnje centra za ravnanje z odpadki Kocerod unovčile dobra dva milijona evrov vredno bančno garancijo, s katero je izvedbo projekta zavaroval glavni izvajalec, ajdovsko Primorje.

Primorje se bo moralo pri bankah zadolžiti še za dva milijona evrov Foto: Bostjan Bensa
Primorje se bo moralo pri bankah zadolžiti še za dva milijona evrov Foto: Bostjan Bensa

AJDOVŠČINA, SLOVENJ GRADEC> S tem bo zdaj poplačan glavni podizvajalec, podjetje Atzwanger.

Na Primorju so potrdili, da so jih koroške občine obvestile o unovčenju bančne garancije. “Unovčenje garancije za družbo Primorje pomeni povečanje obveznosti do bank. V predlogu sanacijskega programa Skupine Primorje so bile predvidene rezervacije za potencialne obveznosti iz omenjenega naslova,” so pojasnili v Primorju.

Dela zamujajo več kot eno leto

Vodja projekta Kocerod, Ivan Plevnik iz Regionalne razvojne agencije Koroška, je pojasnil, da so se občine za unovčenje garancije odločile zato, da zagotovijo dokončanje projekta. Zaradi težav, s katerimi se sooča Primorje, so unovčenje garancije pri Novi ljubljanski banki dvakrat preložile, ta teden pa so se dokončno odločile za to potezo. Plevnik je povedal še, da bo iz bančne garancije poplačan glavni podizvajalec, italijansko-avstrijski dobavitelj Atzwanger.

Dela na projektu, ki zamujajo več kot eno leto, so sicer že skoraj zaključena, vendar pa še ni pripravljena vsa tehnična dokumentacija, potrebna za pridobitev uporabnega dovoljenja. Projekt bi moral zaradi sofinanciranja iz evropski virov v polnosti steči sredi prihodnjega leta, pred tem pa je potrebno vsaj polletno poskusno obratovanje. Plevnik računa, da bodo s poskusnim obratovanjem začeli konec januarja oziroma v začetku februarja 2012.

Želijo zmanjšati količino odpadkov

Projekt Kocerod s predvidenimi objekti v občinah Slovenj Gradec in Prevalje je največji koroški okoljski projekt. Vreden je 19,5 milijona evrov brez DDV in je sofinanciran z evropskim denarjem. S projektom Kocerod želi 12 koroških občin s približno 74.000 prebivalci za več kot dve tretjini zmanjšati zdajšnjo količino 28.000 ton odpadkov letno.

STA


Najbolj brano