Hit v novo leto zadržano

Zaradi vse slabših gospodarskih razmer predvsem v Italiji, bo prihodnje leto za Hit negotovo. Za letos predvidevajo, da bodo ustvarili 3,6 milijona evrov dobička pred davki. Pri tem so pomembni prihajajoči praznični dnevi, ki so za igralnice najbolj donosni.

Za Hit bo prihodnje leto negotovo Foto: Leo Caharija
Za Hit bo prihodnje leto negotovo Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA>“Kar zadeva dobiček iz poslovanja, se nam kaže nekje v višini osem milijonov evrov in pozitivnega denarnega toka približnih 19 milijonov. To so vsekakor številke, ki so lepe, vzpodbudne, še posebej, če upoštevamo, da smo pri tem zmanjšali zadolžitev do bank za 12 milijonov,” pravi prvi mož Hita Drago Podobnik.

Kljub temu ocenjuje, da bo zadnja tretjina sanacije Hita zahtevnejša, kot so predvidevali. “Od septembra je namreč naš primarni trg padel, letos bo padel za 7,4 odstotka. Pri nas ocenjujemo, da so prihodki za 1,6 odstotka nižji, kot smo načrtovali,” pojasnjuje.

Krepitev konkurence

Napovedi gospodarskih razmer za leto 2012 so povezane z velikimi tveganji zaradi zaostrovanja dolžniške krize v državah evra. Okoliščine so za Hit neugodne tudi zaradi krepitve konkurence.

Na Hitovih ključnih trgih v Italiji in Avstriji pričakujejo še upočasnitev že tako skromne gospodarske rasti. Vseeno Hit načrtuje v letu 2012 168 milijonov bruto realizacije.

Njihove igralnice naj bi obiskalo 1,335 milijona gostov, hotele pa 141.000 gostov. Konec zadnjega leta sanacije računajo na 2,2 milijona evrov dobička.

Zaskrbljeni so tudi nadzorniki

“Težko predvidljive razmere na nekaterih naših trgih so glavni razlog za to, da bomo plan za prihodnje leto dokončno potrjevali januarja,” je zaskrbljen predsednik nadzornega sveta Hita Gorazd Podbevšek, ki vsaj za zdaj meni, da trenutno vodstvo uspešno pripravlja družbo na nedvomno še težje leto 2012.

Po mnenju Gorazda Podbevška razmere na trgu terjajo nujno spremembo zakonodaje. “Mi imamo nekatere normative v poslu, ki so nesmiselni. Zdajšnji zakon o igrah na srečo je vsekakor treba zamenjati z novim, sodobnim zakonom, ki je skladen s sprejeto strategijo razvoja iger na srečo in to pričakujemo, da se bo zgodilo čim prej,” upa prvi Hitov nadzornik.

TINA KODRE


Najbolj brano