Divaški občinski svet soglasno o predlogu proračuna za leto 2012

Divaški občinski svetniki so predlog proračuna za prihodnje leto spremenili in uskladili že pred sejo, na pristojnih odborih. V prvem branju so tako soglasno potrdili proračun, ki bo sicer nekoliko nižji, kot je (bil) letošnji, bo pa brez novih dolgov.

Predpraznična seja divaškega občinskega sveta je postavila okvire novega proračuna Foto: Tino Mamić
Predpraznična seja divaškega občinskega sveta je postavila okvire novega proračuna Foto: Tino Mamić

DIVAČA> Na dveh sejah divaškega občinskega sveta, ki sta bili v ponedeljek popoldne sklicani ena za drugo, je osrednje mesto zavzemal proračun za naslednje leto. Na prvi seji so ga predstavili, na drugi pa obravnavali v prvem branju. “To je razvojni proračun,” sta zatrdila tako župan Drago Božac kot tudi predsednik odbora za finance Dobrivoj Subič (lista AS).

Župan je svetnikom povedal, da se je sestal z ministrom za promet Patrickom Vlačičem. Govorila sta o problemih zaradi nove prometne infrastrukture, ki se pripravlja na ozemlju občine. Ker pa so se postopki zaključili že pred leti, nove koncesije za občino niso več možne, je dejal župan.

Največ za vrtec

Največja investicija 7,6- milijonskega občinskega proračuna (letošnji je vreden dobrih osem milijonov) bo nov vrtec v Divači, ki bo stal skoraj dva milijona evrov. Svetniki se glede vrtca načeloma nagibajo tudi k združitvi s šolo, ker bi tako lahko zmanjšali stroške. Konkretno pa bodo o tem odločali, ko bo pripravljena študija. Da je vrtec zaradi naraščajočega števila otrok nujno potreben, pa so ugotavljali že pred meseci, in se raje odločili za novogradnjo kot obnovo starega.

Manj papirja

Vsi pristojni odbori so se s predlogom proračuna v prvem branju strinjali. Svetnik Stojan Lipolt (lista Za Kras in Brkine) se je oglasil v imenu odbora za prostorsko planiranje - tega poslej ne bo več vodil Lipolt, ampak Matjaž Volk (Lista za razvoj kmetijstva in podeželja). Po Lipoltovih besedah odbor s prvim predlogom proračuna ni bil povsem zadovoljen, a so potem njihove pripombe upoštevali. Dodal je tudi, da bi bilo dobro zmanjšati stroške za papir, saj gre kar za kakih 25 tisočakov.

Svetniki so sprejeli odlok o ureditvi mirujočega prometa v občini, kar je zakonska podlaga, da lahko začno urejati parkiranje. To pomeni, da bo tudi Divača kmalu dobila urejena parkirišča, parkirnine in kazni za napačno parkiranje.

Proračun se je od predloga do prvega branja spremenil tudi z zmanjšanjem zneska za plače v občinski upravi. Znižanje je za dobrih 29 tisočakov. Število zaposlenih v občinski upravi se bo v prihodnjem letu povečalo za eno zaposlitev v računovodstvu. V primeru, če direktor občinske uprave Iztok Felicjan, ki se mu prihodnje leto izteče mandat, ne bo ponovno izbran, je predvidena še ena zaposlitev, kar bi bilo skupaj 13 uslužbencev. Skupni znesek za plače se v primerjavi z letošnjim letom tako povečuje za dobrih 50 tisočakov.

V nadaljevanju seje, ki je obsegala 16. točk, je 12 prisotnih svetnikov soglašalo z županom. Sprejeli so nekaj manjših sprememb v zvezi z Razvojnim centrom Divača (RCD), na katerega so prenesli tudi filmski muzej in Škrateljnovo domačijo. Nova direktorica RCD Nataša Matevljič, ki je v začetku meseca prevzela vodilno mesto, je napovedala, da bodo v kratkem ustanovili organe centra. “Naj se delo RCD začne čimprej,” ji je v imenu svetnikov zaželel Subič.

TINO MAMIĆ


Najbolj brano