Poslanica koprskega škofa: “Božič nas vabi k dejavni ljubezni”

Pred nami je božič, ko praznujemo prihod Boga med nas, v ta svet, v naš konkretni zgodovinski položaj. Jezus je prišel med nas in ostal z nami. Bog je postal človek, da bi se lahko na človeški način srečal z nami. V vsem se je izenačil z ljudmi razen v grehu.

 Koprski škof msgr. Metod Pirih
Koprski škof msgr. Metod Pirih 

Kristus sam nas je zadolžil, naj sooblikujemo ta svet, brez nasilja, s pravičnostjo in ljubeznijo. Zato mora biti kristjan nujno dejaven v svetu. Letošnje pastoralno leto je posvečeno družbeni pravičnosti. Vsak kristjan bi moral biti ozaveščen, da je po svojem krstnem dostojanstvu poklican, da v družbi uresničuje Božji načrt, si prizadeva za skupno dobro, se zanima in širi družbeni nauk Cerkve na vseh področjih življenja: družine, človekovih pravic, človeškega dela, gospodarstva, varovanja okolja in drugih dejavnosti. Cerkev se zavzema predvsem za človeka in ni ravnodušna do vsega, kar se dogaja v naši družbi: množično propadanje podjetij, brezposelnost, teptanje človekovega dostojanstva, duhovne in materialne stiske.

Jezusa, ki je prišel med nas, najdemo lahko in srečamo v vsakem človeku: v otroku, mladostniku, v odraslem, v izobražencu, v preprostem, v revežu, v bolniku in tudi v trpečem človeku. V vsakem človeku bomo prepoznali Dete Jezusa, našega brata, ki je ustvarjen po Božji podobi in sličnosti in z njim bomo delili veselje božičnih praznikov ter tisto malo ali veliko, kar imamo.

“Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti; žejen sem bil in ste mi dali piti; popotnik sem bil in ste me sprejeli; nag sem bil in ste me oblekli; bolan sem bil in ste me obiskali; v ječi sem bil in ste prišli k meni.

“Kar ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili (Mt 28, 35-36; 40).

Vsem bralcem Primorskih novic in uredništvu voščim vesel božič in srečno novo leto. Naj vas Gospod napolni s svojim mirom in blagodejno dobroto!

Koprski škof msgr. METOD PIRIH


Najbolj brano