Bitko dobila pomladna koalicija

“Mogoče se danes kaže neka nova koalicija, ki bo dobila tudi priložnost, da oblikuje vlado,” je verjetni kandidat za mandatarja Zoran Janković ocenil presenetljivi razplet včerajšnjih glasovanj o predsedniku državnega zbora. Predsednik je po tistem, ko kandidata Pozitivne Slovenije in SD nista mogla zbrati potrebnih 46 glasov, postal Gregor Virant, ki ga je predlagala in podprla koalicija pomladnih strank in Desus.

Novoizvoljeni predsednik državnega zbora Gregor Virant in njegov predhodnik Ljubo Germič
Novoizvoljeni predsednik državnega zbora Gregor Virant in njegov predhodnik Ljubo Germič 

LJUBLJANA> Blokado, ki se je pojavila, ker ne Pozitivna Slovenija ne SD ni hotela odstopiti od svojega kandidata za predsednika, je bilo treba presekati, saj brez predsednika državni zbor ne bi mogel delati, je po izvolitvi pojasnjeval Gregor Virant.

Funkcijo predsednika naj bi opravljal do sklenitve koalicijske pogodbe. A zdaj se zastavlja zlasti vprašanje, kdo bo po včerajšnjem razpletu sploh pisal besedilo te pogodbe. “Današnji dogovor smo poimenovali koalicija za konstituiranje DZ. Ker se ga ni dalo na drugačen način konstituirati, smo potegnili potezo, ki je bila nujna. To ni noben prejudic za kar koli drugega,” je Virant odgovoril na namige, da bodo stranke, ki so podprle njegovo kandidaturo (SDS, Lista Virant, SLS, NSi in Desus) na koncu sestavile tudi desno vladno koalicijo.

Do večernega nepričakovanega razpleta je sicer pripeljal niz dogodkov, ki so se spreminjali hitreje kot angleško vreme. Začelo se je z govoricami o treh kandidatih za predsednika DZ, nato sta bili v proceduro vloženi dve; Pozitivna Slovenija je predlagala svojo poslanko Mašo Kociper, SD pa Boruta Pahorja. Po prvem krogu glasovanj je prva zbrala 28 od potrebnih 46 glasov, drugi pa 31 glasov. Kociprovo so po napovedih podprli le njeni strankarski kolegi, Pahorja pa poleg poslancev SD tudi poslanci Liste Virant, SLS, NSi in vsaj nekateri poslanci Desusa in manjšin. Stranka SDS se je glasovanja vzdržala, ker kandidaturi nista bili usklajeni. “Očitno je, da se dve stranki, ki sta se že dogovorili, da sta koalicija, ne moreta dogovoriti niti o prvi funkciji, ki jo je treba uskladiti,” je dogajanje komentiral predsednik SDS Janez Janša. Pri drugem glasovanju se je izid ponovil, zaradi česar se je začel nov postopek vlaganja kandidatur.

V uri in pol do novega glasovanja, na katerem je zmagal Virant, so se v poslanskih skupinah vrstili sestanki in predvsem Zoran Janković je bil tisti, ki je moral tekati od vrat do vrat poslanskih skupin. Na teh pogajanjih se je sicer SD odločila, da v imenu potrebnega konstituiranja DZ umakne kandidaturo svojega predsednika.

Janković je izid glasovanja pospremil s čestitkami novemu predsedniku, opozoril pa je, da so včeraj nekateri pokazali “trojni obraz”. Eno so se menili z njim na sestankih na magistratu, drugo govorili v medijih, tretje pa naredili v parlamentu.

“Z naše strani ni bilo nobenega napenjanja mišic,” je povedal o vztrajanju pri Kociprovi. O tem, kako bo poslej sestavljal koalicijo ni želel govoriti, namignil pa, da včerajšnje dogajanje morda kaže obrise nove koalicije, ki bo sestavljala vlado. “Zelo zanimivo bo pogledati, kaj bodo državljani rekli na to koalicijo,” je dejal.

Poslanci so sicer včeraj volili tudi podpredsednike DZ. To sta postala Ljudmila Novak (NSi) in Jakob Presečnik (SLS). Tretjega podpredsednika bo državni zbor dobil tedaj, ko bodo znani obrisi koalicije oziroma razmerje med koalicijo in opozicijo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano