V imenu ljudstva!

Odnos med umetnikom in umetniško svobodo v sodobni družbi je izhodiščno vprašanje, na katerem režiser Jure Novak gradi poldokumentarno predstavo V imenu ljudstva! Premierno jo bodo uprizorili drevi ob 20. uri v ljubljanskem gledališču Glej, v njej pa sodelujejo slovenski umetniki, ki so bili pri svojem delu cenzurirani, med njimi tudi primorski performer Ive Tabar.

Predstava V imenu ljudstva! bo premiero doživela drevi v ljubljanskem Gleju
Predstava V imenu ljudstva! bo premiero doživela drevi v ljubljanskem Gleju 

LJUBLJANA>Jure Novak je k sodelovanju povabil pisatelja Matjaža Pikala in Bredo Smolnikar, ki sta doživela sodno cenzuro svojih romanov, Gorana Vojnovića ter Iveta Tabarja, ki je bil tako za lastne projekte kot tudi za tiste, pri katerih z Vasjo Kokljem deluje v tandemu TAKO, deležen kritik medijev in institucij.

V imenu ljudstva! se v prvi vrsti posveča položaju umetnika in umetniške svobode v sodobnih družbah, kot se kažeta skozi prizmi pravnih in etičnih okvirov umetniškega ustvarjanja. Odpira problematike soočanj pravic ustvarjalca in svobode govora z osebnostnimi in materialnimi pravicami posameznikov ter skupin. Gre za poldokumentarno predstavo, ki za svoja faktografska izhodišča jemlje dejanska pravna in etična vprašanja umetniške svobode iz bližnje preteklosti; med njimi: sodni cenzuri romanov Pikala in Smolnikarjeve, policijski pregon Vojnovića in odzive javnosti, medijev in institucij na projekte umetniškega tandema TAKO ter Iveta Tabarja.

Predstavo V imenu ljudstva! bodo v ljubljanskem Gleju ponovili še jutri in potem 6., 7., 15. in 16. ter 25. in 26. novembra. Po jutrišnji uprizoritvi bodo ob 20. uri pripravili okroglo mizo Med umetnostjo in cenzuro, ki jo bo vodil Grega Bulc, na njej pa bodo sodelovali Rajko Muršič, Lev Kreft, Aldo Milohnič in Mitja Velikonja.

“V imenu ljudstva preučuje nominalno in dejansko pozicijo moči sodobnega umetnika, procese normaliziranja in prilaščanja umetniškega, (ne)odgovornost umetnika do lastnega dela in odzivov nanj ter poskuša tvoriti podlago za iskreno ustvarjalno pozicijo, ki upošteva svojo umeščenost v družbene strukture moči in norm,” pravijo na zavodu Maska, ki je predstavo pripravil v sodelovanju z Gledališčem Glej in Zavodom Poza.

V predstavi poleg cenzuriranih umetnikov sodelujejo še Maruša Kink, Rok Kunaver, Vasilij Vasko Polič in Vasja Kokelj. Besedilo za predstavo so oblikovali Novak, Urška Brodar in Polič. Dramaturgija je delo Urške Brodar, kostumografija pa Mateje Benedetti. Poseben gost predstave bo umetnik Janez Janša.

NR


Najbolj brano