Digitalna pomoč na poti v hribe

Približno 150 prostovoljnih vodnikov in strokovnih kadrov Planinske zveze Slovenije je z GPS aparati v desetih letih posnelo več kot 10.000 kilometrov planinskih poti. Te so zdaj zbrane v prenovljeni brezplačni mobilni aplikaciji Gorski vodnik

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

SLOVENIJA > Aplikacijo so razvili v okviru vseslovenske ekološke akcije Očistimo naše gore, ki pod okriljem Zavarovalnice Triglav poteka že sedmo sezono zapored. Planinkam in planincem je aplikacija v pomoč pri načrtovanju in izvedbi poti v slovenske gore. V njej je najti kar 1972 planinskih poti, 536 vrhov in 176 planinskih koč, bivakov in zavetišč, ki delujejo pod okriljem Planinske zveze slovenije.

Zavarovalnica Triglav je nedavno razvila tudi novo brezplačno aplikacijo za pametne telefone Triglav Vreme, ki temelji na podatkih ARSO in Snežnega telefona in ponuja informacije o vremenskih razmerah, napovedih ter opozorilih.

Za boljšo orientacijo so na voljo zemljevidi s potmi in prikaz trenutne lokacije uporabnika. Uporabnik lahko vidi razdaljo do cilja, višinsko razliko, zabeleži začetek in zaključek izleta. Poleg tega aplikacija - na voljo je uporabnikom operacijskih sistemov iOS in Android - prikazuje tudi čas do sončnega zahoda, s čimer uporabnika opozarja, do kdaj lahko varno zaključi pot, in prikazuje bližnje gorske koče.

Spletno uredništvo


Najbolj brano