V ponedeljek pripravljajo Gradiški tek

Novi gorski tek pri nas bo že na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, 23. Gradiški gorski tek za primorski pokal na Gradišču pri Vipavi gosti Tekaško društvo Burja, start bo ob 10. uri. Otroci bodo tekli po 900 m dolgem klancu s 60 m višinske razlike, odrasle pa čaka 4 kilometre klanca s 580 metri višinske razlike in ciljem na razglednem vrhu Škavnica.

Takole so se na Škabrijel pognali kandidati za reprezentanco. Foto: Igor Mušič
Takole so se na Škabrijel pognali kandidati za reprezentanco. Foto: Igor Mušič

Sicer pa se je nova sezona tekmovanj slovenskega pokala Združenja za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije začela s tekom čez Škabrijel nad Novo Gorico. Uvodno preizkušnjo sta dobila Lucija Krkoč (Nanos) in gorenjski tekač Timotej Bečan. Tekmo s startom pred gostilno Kekec nad Novo Gorico je štela kot prvo pregledno tekmovanje za sestavo državnih reprezentanc v disciplini gor - dol. Udeležba ni bila prav številna (34 tekačev), a so bili na startu vsi najboljši.

Člani so se zagrizli v 13,9 km dolgo progo z 980 metrov višinske razlike. Vse tekmece je po dobri uri ugnal Timotej Bečan iz kamniškega Kluba gorskih tekačev Papež (1:08,53). Sledil mu je Mark Bogataj iz Žirov (1:11,55), bron pa si je priboril član Nanosa iz Podnanosa Marko Tratnik (1:12,09). V absolutni ženski konkurenci se je po materinstvu in postopnem vračanju na stare obrati vrnila nekdaj bronasta na SP, Lucija Krkoč (1:19,41), ki je bila na čelu Nanosove vodilne trojke. Srebro je osvojila Varineja Drašler (1:24,31), bron pa Petra Tratnik (1:25,43).

Slovenski pokal

Ostale tekme slovenskega pokala na Primorskem

9. junij - Tek na Malo goro v Kamnjah na Ajdovskem.

15. junij- Podbrdo trail running festival.

15. avtust - Vzpon na Široko na Mostu na Soči.

7. seprember - Tek na Črno prst nad Podbrdom.

Mladinci so morali premagati 5,9 km dolgo progo z višinsko razliko 390 m. V starejši skupini je slavil domačin Tine Žižmond (sicer član KGT Papež, 28,14). V mlajši je bil najboljši Jan Žiga Novak iz ljubljanske Olimpije (31,08), peti čas pa je postavil Luka Rodman (Nanos, 35,14). Med dekleti je bila Primorska kakovostno zastopana v mlajši skupini, kjer je tretje mesto osvojila bovška članica ljubljanske Šmarnogorske naveze Manca Mlekuž (38,11). Zmagala je Korošica Ana Vita Verenker (33,45).

Tudi naslednja pregledna tekma za sestavo reprezentanc bo na Primorskem, 20. Bubin tek Col - Javornik bo 21. aprila. Vrhunec letošnje mednarodne sezone bo za člane junijsko evropsko prvenstvo v francoskem Annecyju. Mladince čaka sočasno evropski pokal v španskem mestu Aguilar de Campoo. Slovenske reprezentance bodo poleti nastopile še na treh močnih tradicionalnih tekmah v Italiji - v Collini, Susi in v Morbegnu.


Najbolj brano