Uspešen teden mladinskega jadranja

V odlični organizaciji JK Burja je minuli teden pred Izolo potekalo mladinsko evropsko prvenstvo razreda ILCA 4, na katerem je jadralo prek 400 jadralcev iz 38 držav, tudi šest slovenskih.

S Spring cupom in evropskim prvenstvom razreda ILCA 4 so 
številni jadralci od vsepovsod končali več kot dvotedensko 
gostovanje v Izoli. Foto: Tomaž Primožic/FPA
S Spring cupom in evropskim prvenstvom razreda ILCA 4 so številni jadralci od vsepovsod končali več kot dvotedensko gostovanje v Izoli. Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Prvenstvo je potekalo v precej nestanovitnih vremenskih razmerah, od šibkih vetrov, celo brezvetrja in dnevov brez regat, do vetra prek 20 vozlov, ko je bilo treba pokazati jadralne veščine v prav vseh razmerah. Slovenijo je zastopalo šest jadralcev: že prekaljena v tem razredu Zala Vidmar in Mark Rodica, pa tudi štirje novinci, ki so tekmovali v kategoriji U-16: Marko Balaban, Gabrijel Humar, Jure Radić Kocjan in Matija Slabe. Zala Vidmar in Marka Rodica sta izpolnila višje ambicije z uvrstitvijo v zlato skupino, medtem ko je bilo za ostale to prvenstvo nabiranje izkušenj in prvi tako velik nastop. Zala Vidmar je prvenstvo končala na 44. mestu v konkurenci 164 jadralk, Mark Rodica pa na 32. mestu med 243 jadralci. Marko Balaban se je na svojem prvem prvenstvu uvrstil celo v srebrno skupino.

“Z vsemi šestimi slovenskimi tekmovalci sem zelo zadovoljen, njihovo jadranje pa pušča možnosti za nadaljnji napredek. Zadnja dva dni smo odjadrali še štiri finalne plove za fante in pet za punce, najprej še po burji, nazadnje po maestralu. Zala in Mark sta jadrala v zlati skupini, kar je bil tudi tekmovalni cilj pred prvenstvom, in s tem smo zelo zadovoljni. V tako številni konkurenci in v enem od najbolj razširjenih jadralnih razredov uvrstitev v finalno skupino sploh ni enostavna. Za ostale naše štiri mladince nismo imeli večjih pričakovanj, to je bila njihova prva šestdnevna regata, prvo prvenstvo, in vsi so se solidno odrezali,” je svoje mlade varovance pohvalil trener Matija Čok.

Mladinsko svetovno prvenstvo ILCA 4 bo med 24. in 30. junijem na Portugalskem, temu pa bo takoj zatem, od 1. do 8. julija, sledilo še ILCA svetovno prvenstvo U-21.


Najbolj brano