Slovenski borci za medalje

Danes se v azerbajdžanski prestolnici začenja svetovno prvenstvo v judu. Slovenski in primorski tekmovalni vrhunec se obeta v nedeljo, ko se bodo borila dekleta do 63 kilogramov. Med njimi je tudi Koprčanka Andreja Leški.

Andreja Leški (levo) se bo borila v nedeljo.
Andreja Leški (levo) se bo borila v nedeljo.  

BAKU > Nedvomno bo največ oči slovenskih navijačev uprtih v Tino Trstenjak, ki je pred dvema letoma povezala evropski, svetovni in olimpijski naslov v kategoriji do 63 kilogramov. Na papirju se spet obeta srdit dvoboj s Francozinjo Clarisse Agbegnenou, ki je medtem lani zasedla svetovni in letos še evropski prestol, obenem pa je tudi na vrhu rang lestvice najboljših judoistk v tej kategoriji. Tako lani na svetovnem prvenstvu (SP) kot letos na prvenstvu stare celine je v boju za zlato uganala Trstenjakovo. V judoistično klasiko zadnjih let bi se lahko v Bakuju vmešale Japonke, ki stopnjujejo formo pred domačimi olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2020. SP v Azerbajdžanu ponuja tudi prvo priložnost za nabiranje kvalifikacijskih olimpijskih točk.

Nami Nabekura je tik pod vrhom svetovne lestvice na drugem mestu, četrta je njena rojakinja Miku Tashiro. Trstenjakova je tretja, a ima za sabo daljši niz osvajanja medalj na velikih tekmovanjih, zmagovalno miselnost in bojevniški značaj, kar 28-letno varovanko domačega judoističnega guruja Marjana Fabjana uvršča v najožji krog kandidatk za (zlato) odličje. Kaj lahko opravi Andreja Leški, ki je uvrščena na visoko peto mesto svetovne lestvice do 63 kilogramov?

13

slovenskih reprezentantov bo tekmovalo na svetovnem prvenstvu v judu

Za 21-letno judoistko JK Bežigrad je sezona dokazovanja v absolutni konkurenci. Februarja je, denimo, osvojila grand slam tekmovanje v Düsseldorfu, marca pa veliko nagrado Maroka. Tudi zato so bila na aprilskem evropskem prvenstvu pričakovanja večja, a je morala Leškijeva že v uvodni borbi priznati premoč sicer nižje rangirani Avstrijki Tini Zeltner. Nemara bo tudi v Bakuju ob moči, dnevni formi in zdravju pomembno vlogo imela široka paleta tehnično-taktičnih podrobnosti, ki krojijo razplete borb v širšem kakovostnem vrhu. Splošna pripravljenost Koprčanke je sodeč po tretjem mestu na nedavni Veliki nagradi Madžarske spodbudna.

Sicer pa je v 13-članski slovenski odpravi še nekaj adutov za vrhunsko uvrstitev. Prvi bo jutri stopil na tatami aktualni evropski prvak v kategoriji do 66 kilogramov Adrian Gomboc. Pod drobnogledom pa bosta še Klara Apotekar, ki se bo v kategoriji do 78 kg borila v torek, in Ana Velenšek (nad 78 kg), ki bo s slovenskimi nastopi končala v sredo. Seveda bo zanimivo spremljati tudi, kaj bo v ponedeljek v kategoriji do 90 kg opravil Mihael Žgank, ki bo srebrno odličje iz Budimpešte branil pod turško zastavo in novim imenom Mikhail Ozerler.


Najbolj brano