Ples kroglic ni osrečil Slovenk in Slovencev

Olimpijski žreb rokometnih turnirjev na igrah v Parizu je prinesel tekmece slovenskima ekipama. Rokometašice je doletela skandinavska skupina, tudi rokometaše pa čaka zahtevna pot do izločilnih bojev.

Slovenske rokometašice je doletela skandinavska skupina. Foto: RZS
Slovenske rokometašice je doletela skandinavska skupina. Foto: RZS

PARIZ > Olimpijski format je ustaljen. Dvanajst moških in ženskih reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po šestimi ekipami. V izločilne boje oziroma četrtfinale pa se prebijejo po štiri ekipe iz vsake skupine. Slovenija bo ena izmed osmih držav, zastopanih tako na moškem kot ženskem rokometnem turnirju.

Ženske imajo prednost

Najprej se je ples kroglic v Parizu danes zavrtel za rokometašice, ki bodo prve tekme odigrale 25. julija, torej dan pred slovesno otvoritvijo olimpijskih iger. Slovenke, ki so se v nedeljo prvič uvrstile na največji športni dogodek, so dobile zahtevno skupino, a to je bilo moč že predvideti. V konkurenci skandinavskih predstavnic, evropskih prvakinj Norvežank, Dank in Švedinj, ter Nemčije, ki je na začetku olimpijskih kvalifikacij predstavljala previsoko oviro, bodo napredovanje v družbi Južne Koreje napadale iz druge vrste. V skupini B so aktualne svetovne in olimpijske prvakinje Francozinje, pa Nizozemke, Španke, Madžarke, Brazilke in Angolke.

Na papirju se zdi skupina A s severnjakinjami, ki Slovenkam načeloma ne ustrezajo, slabši žreb, ki so ga izbranke Dragana Adžića pričakale v paru s Španijo, a pustimo se presenetiti.

Tudi z južnimi sosedi

Tudi slovenski rokometaši niso imeli preveč sreče s plesom kroglic, pravzaprav so bili odvisni od preferenc gostiteljev Francozov, s katerimi so pričakali žreb. Jasno je bilo torej, da se z aktualnimi olimpijskimi prvaki ne bodo srečali v skupinskem delu, zato pa jim bodo evropski prvaki kaj lahko nasproti stali v četrtfinalu, kjer bi utegnilo Slovenijo doleteti tudi soočenje s trikratnimi zaporednimi svetovnimi prvaki Danci. A o tem, potem. V prvi vrsti se morajo izbranci Uroša Zormana prebiti iz pariške skupine, kar bo vse prej kot preprosto. Če odmislimo Japonsko, jih čakajo tradicionalne rokometne sile kot so Španija, Švedska, Hrvaška in Nemčija. Pot do izločilnih bojev, ki jih bo med 6. in 11. avgustom gostil Lille, bo torej vse prej kot preprosta.

V skupini B sta poleg Francozov in Dancev ter Norvežanov in Madžarov še dve neevropski reprezentanci, močnejši Egipt in šibkejša Argentina.


Najbolj brano