Novogoričanke (še) daleč od brona

V prvi ženski in moški odbojkarski ligi so se začeli boji za odličja. V ženskem finalu so Kamničanke proti Mariborčankam upravičile vlogo favorita. Primorsko obarvan moški obračun med ljubljanskim ACH Volleyem in kamniškim Calcitom se je končal z zmago branilcev naslova prvaka iz Ljubljane.

Blok Novogoričank  (v modri opremi) ni bil dovolj visok za ekipo iz 
štajerskega Šempetra (v beli).  Foto: Igor Mušič
Blok Novogoričank (v modri opremi) ni bil dovolj visok za ekipo iz štajerskega Šempetra (v beli).  Foto: Igor Mušič

Primorska klubska odbojka je v bojih za odličja zastopana le v ženski konkurenci. Novogoriški Gen-I Volley v seriji tekem za bron na dve zmagi uvodoma doma ni upravičil vloge favorita. Primorke, ki branijo tretje mesto po rednem delu prvenstva, so uvodoma po štirih nizih klonile proti SIP-u iz štajerskega Šempetra, ki je redni del prvenstva končal na četrtem mestu. Druga tekma bo v ponedeljek na Štajerskem, kjer bodo morale Primorke zmagati, da bi dobile priložnost za rešitev na tretji tekmi, ki je predvidena 25. aprila v Novi Gorici.

V prvem dvoboju je igra Primork preveč nihala. Dobro začetega prvega niza niso znale prav končati, drugi je bil za pozabo, pravi obraz pa so pokazale šele v tretjem, ko so Štajerke - z akcijami Polone Frelih, Julije Mohorič, Tie Koren in Žane Godec - nadigrale. V četrtem so domačinke vodile do izenačenja na 18. točki, po tem pa so - ob težavah s sprejemom servisa gostij - obstale.

Kanalci po odličje

Za obliž na skromno sezono moške vrste Alpcem Kanala so dosežki mladih. Kadeti so se uvrstili na polfinalni turnir državnega prvenstva. Tekme skupine A bodo v nedeljo ob 10. uri gostili prav Kanalci. Za uvrstitev na finalni turnir se bodo pomeril še s Calcitom, Fužinarjem in Kočevjem. Na turnirju B se bodo za prvi dve mesti in napredovanje na finalni turnir borili SIP, Korvolley Mislinja, i-Vent Maribor in Hoče.

V boju za naslov prvaka primorska odbojka - po lanskem srebru Novogoričank - letos ni zastopana niti na klubski, niti na posamični igralski ravni. Lanski prvak, kamniški Calcit, zmagovalec rednega dela prvenstva, je po petih nizih le strl odpor mariborske Nove KBM, a utegne biti pot do naslova še dolga. Kakovostna razlika med ekipama je, sedaj ko so Mariborčanke ujele vrhunsko formo, majhna, finalna serija na tri zmage pa se lahko zavleče do konca meseca.

V moški konkurenci je edini primorski predstavnik Alpacem Kanal segel le do obstanka v prvi ligi (osmo mesto), a sta predstavnika kanalske odbojke zastopana vsaj v zasedbah obeh finalistov. Aktualni prvak ACH Volley, za katerega igra tudi Jani Kovačič, bo imel s kamniškim Calcitom (zanj igra tudi Jure Okroglič) v finalni seriji na tri zmage kar nekaj težav, kar je pokazala tudi prva, za Ljubljančane sicer uspešna, finalna tekma. Gorenjci so v rednem delu prvenstva Ljubljančane namreč že premagali in so letošnji pokalni zmagovalci. V ACH-ju bodo skušali sezono rešiti z novimi prijemi, ki jih prinaša pred kratkim angažirani, pred tem pa v Avstriji in Švici uspešni trener Matjaž Hafner.

Rezultati uvonih bojev za odličja v DP

Ženske, prva DOL, finale, 1. tekma (igra se na 3 zmage) - Calcit : NKBM Branik s 3:2 (-21, 19, -17, 12, 5); za 3. mesto, 1. tekma (igra se na 2 zmagi) - Gen-I Volley : SIP 3:1 (20, 18, -18, 20); Gen-I Volley: Koren 11 točk, Haejin (libero, 0 napak), Frelih 10, Ašćerić 1, Godec 9, Zdovc Sporer 4, Blažič 2, Makuc, Mohorič 9, Žigon 3.

Moški, prva DOL, finale - ACH Volley : Calcit 3:1 (-22, 22, 19, 22); pri ACH-ju libero Jani Kovačič 0 napak, pri Calcitu Jure Okroglič 4 točke; za 3. mesto - i-Vent Maribor : Panvita Pomgrad 3:0 (16, 20, 14).


Najbolj brano