Lari Gut-Behrami in Marcu Odermattu superveleslalomska globusa

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka posebnega seštevka superveleslaloma v sezoni svetovnega pokala 2023/24. Osvojila je še peti mali kristalni globus v končnem seštevku discipline, čeprav danes v Saalbach-Hinterglemmu ni blestela. Švicar Marco Odermatt pa je drugo leto po vrsti osvojil superveleslalomski seštevek svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka posebnega seštevka 
superveleslaloma v sezoni svetovnega pokala 2023/24. Foto: Luka Vovk
Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka posebnega seštevka superveleslaloma v sezoni svetovnega pokala 2023/24. Foto: Luka Vovk

SALZBURG > "Finalno etapno zmago" je v ženski konkurenci slavila Čehinja Ester Ledecka, deskarka, ki je vrhunska tudi na smučkah. To je bila prva zmaga v sezoni za olimpijsko šampionko v disciplini, četrta karierna, prva po poškodbi. Drugo mesto je pripadlo Italijanki Federici Brignone (+0,28), le dve stotinki sekunde počasnejša za tretje mesto je bila Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie.

Dvaintridesetletna Lara Gut-Behrami, za katero je sijajna sezona, na zadnjem superveleslalomu ni končala na stopničkah. Bila je sedma, kar pa je še vedno zadoščalo za zmago v seštevku discipline.

Gut-Behrami je do finala zbrala 540 točk v superveleslalomu, na finalu pa še 36 točk za končni izplen 576 točk. Teoretično je imela možnosti za zmago v seštevku tudi Avstrijka Cornelia Hütter z zaostankom 69 točk. A pred švicarsko šampionko v vrhunski formi ni imela možnosti. Hütter se je sicer uvrstila pred švicarsko tekmico. Tekmo pred domačimi navijači je končala kot peta.

Možnosti, a zgolj na papirju, je imela tudi tretjeuvrščena Brignone, njen zaostanek 74 točk pa je bil tudi prevelik, da bi lahko na finalu nadoknadila razliko. Je pa Italijanka dobila dvoboj s Hütter za drugo mesto v seštevku. Od globusa jo je ločilo 30 točk.

Gut-Behrami je osvojila svoj še tretji globus v tej sezoni, zagotovila si je že veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku in veleslalomski kristal. V najboljšem izhodišču je tudi za zmago v smukaškem seštevku, ko bo v soboto na sporedu zadnji smuk in s tem tudi zadnja ženska tekma v sezoni svetovnega pokala.

Gut-Behrami v tej sezoni ni krojila vrha le v slalomu, v katerem ne tekmuje. Slalomski globus je pripadel Američanki Mikaeli Shiffin, ki je v Saalbachu nastopila le na zadnjem slalomu sezone in zmagala.

Slovenci so v iztekajoči se sezoni izgubili stik z najboljšimi v tej disciplini in niso bili del petindvajseteric, ki sta si zagotovili nastop na finalu sezone v tej disciplini.

Najboljša Slovenka Ilka Štuhec je za eno mesto zgrešila še en nastop, sezono je končala na 26. mestu v seštevku. Štuhec bo na startu sobotnega smuka kot 13. smukačica sezone.

Odermatt drugič po vrsti kralj superveleslaloma

Marco Odermatt je danes osvojil tretji globus v sezoni. Osvojil je že velikega za skupno zmago ter malega veleslalomskega. Zagotovil si je najboljše izhodišče tudi v boju za smukaški globus. Tega bodo podelili v nedeljo.

Zadnji alpski smučar, ki je osvojil vsaj štiri kristalne globuse svetovnega pokala v eni sezoni, je bil avstrijski as Hermann Maier v sezonah 1999/2000 in 2001/01, ko je v obeh sezonah osvojil skupni seštevek ter seštevke smuka, veleslaloma in superveleslaloma.

Odermatt se na zadnjem superveleslalomu ni uvrstil na zmagovalni oder. Tekmo je končal na petem mestu, z zaostankom 64 stotink sekunde.

Švicarji so prevlado potrdili s trojno zmago. Zmagal je Stefan Rogentin pred rojakom Loicom Meillardom (+0,03), švicarsko zmagoslavje pa je s tretjim mestom zaokrožil Arnaud Boisset (+0,15).

Edini ne-Švicar v prvi peterici je bil Francoz Cyprien Sarrazin (+0,59). Najboljši Avstrijec je bil Vincent Kriechmayr na šestem mestu (+0,76), ki je imel papirnate možnosti za malo kroglo, te bi se uresničile le ob njegovi najboljši predstavi in neuspehu Odermatta. Ta scenarij se ni zgodil. Odermatt, ki je sezono končal s 495 točkami v seštevku, je avstrijskega tekmeca premagal za 86 točk.

Tretji v seštevku discipline, prav tako Avstrijec Raphael Haaser je za izjemnim Odermattom zaostal 224 točk.

Na startu ni bilo Slovencev. Miha Hrobat bo nastopil v nedeljo na smuku.


Najbolj brano