Išče se novi selektor

Priznan, odločen, samozavesten, z zmagovalno miselnostjo in ne predrag. Šifra: selektor. Tako je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović opredelil zaželene značilnosti naslednika Tomaža Kavčiča, ki se mu je zahvalil po remiju slovenske reprezentance s Ciprom.

Tomaž Kavčič Foto: STA
Tomaž Kavčič Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Tomaž Kavčič je slovensko izbrano vrsto vodil rekordno malo časa, če upoštevamo, da je Bojan Prašnikar začasno štiri mesece v letu 1998 opravljal dvojno vlogo selektorja in trenerja Maribora. Sicer pa Kavčič ni zdržal na slovenski klopi niti leto dni. Še manj kot Slaviša Stojanović, ki ga je pokopal slab začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014, med katerimi ga je nasledil Srečko Katanec.

(Ne)srečna roka

Kavčič pravih kvalifikacij ni niti začel. Povod za predčasno prekinitev sodelovanja s Katančevim naslednikom so bili dosežki v novoustanovljeni ligi narodov (LN). Slovenija je po štirih tekmah ob treh porazih in osvojeni točki pred sklepnima novembrskima dvobojema z Norveško in Bolgarijo na zadnjem mestu, ki vodi v najšibkejšo, četrto raven tekmovanja v naslednjem ciklu. Še prej pa čakajo reprezentanco kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020, ki se bodo začele marca. Slovenija bo žreb 2. decembra bržkone dočakala v četrtem jakostnem bobnu, vprašanje pa, ali že z novim selektorjem, kar bi bilo zaželeno.

"Če bi imeli srečno roko in bi bil nabor kandidatov dober, potem bi si želeli čim prej imenovati novega selektorja. Prav realna pa ta možnost ni,” je danes sporočil Mijatović. Utegne se torej zgoditi, da bo novi selektor znan šele v veselem decembru, kar bi pomenilo, da bi za novega selektorja izostalo spoznavno obdobje. Tudi pogovori z reprezentanti, vključno z Janom Oblakom, ki se po Mijatovićevih besedah letos (še) ne bo vrnil v reprezentanco. “S klubom in Janom smo se tako dogovorili. Naj pozdravi poškodbo. Z njim pa se bomo še pogovorili pred kvalifikacijami za EP leta 2020,” je povedal Mijatović.

Doma ali na tujem?

Bo torej Slovenija dobila osmega izbranca, ki bo vodil reprezentanco, ali bo selektor iz kroga že preverjenih imen, med katerimi je realna le vrnitev Matjaža Keka? Zadnji selektor, ki je Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje, je pred kratkim končal svoje plodno obdobje pri Rijeki. Če bo Mijatović iskal notranje rešitve, potem bi se lahko ozrl na selektorja mlade reprezentance Primoža Gliho, ki je prav v torek sklenil kvalifikacijski cikel. Pri obeh je seveda precej pogojnikov.

Težko je tudi reči, če je napočil čas za tujca. Mijatović išče osebo z referencami, takšne pa niso poceni. “Ni zagotovila za uspeh. Guus Hiddink se je opekel na klopeh Rusije in Turčije, Javier Clemente pa v Srbiji,” je povedal Mijatović”, ki je bil pred izborom Kavčiča v stikih tudi z aktualnim selektorjem BIH Robertom Prosinečkim in Edyem Rejo. Za oba bi težko rekli, da bi bila popolna tujca. Prej nasprotno.


Komentar novinarja

Rok Maver

Kavčičeva žrtev, Oblakova zmaga

Odločitev predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića o zamenjavi nogometnega selektorja Tomaža Kavčiča je bila pričakovana, ni je pa bilo mogoče z gotovostjo napovedati, čeprav je bilo mogoče po tekmi v Oslu iz predsednikovih ust razumeti, da mora Kavčič za selektorsko preživetje premagati Ciper. To se v torek zvečer v Stožicah ni zgodilo, klub premoči slovenske vrste, ki jo potrjuje tudi statistika. Kljub temu ni bilo nobenega konkretnega obeta, da bi se novembra na zadnjih ...

Preberi več

Najbolj brano