Hadalin osvojil srebrno medaljo v kombinaciji

Francoz Alexis Pinturault je novi svetovni prvak v alpski kombinaciji. Na svetovnem prvenstvu v švedskem Areju je Francoz do zlata prišel s 24. mesta po smuku, najboljši slovenski tekmovalec Štefan Hadalin pa je bil po smukaškem delu 30., a je na koncu zaostal le 24 stotink. Tretji je bil Avstrijec Marco Schwarz.

Slovenski smučar Štefan Hadalin je na svetovnem prvenstvu v 
švedskem Areju osvojil srebrno medaljo v kombinaciji. Foto: STA
Slovenski smučar Štefan Hadalin je na svetovnem prvenstvu v švedskem Areju osvojil srebrno medaljo v kombinaciji. Foto: STA

ARE > Klemen Kosi je trenutno na 24. mestu, Boštjan Kline je na slalomskem delu odstopil, na startu slaloma pa je še Miha Hrobat, 34. po smuku.

Po smukaškem delu preizkušnje je bil prvi Italijan Dominik Paris, za tri stotinke je bil hitrejši od Američana Ryana Cochrana-Seigleja in za 38 stotink od Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja, a nihče med njimi na koncu ni bil blizu vrha.

Med slovensko četverico je bil po smuku najboljši Kosi na 17. mestu, Kline je bil po smuku 26., Hadalin, ki je bil po polovici tekme na 30. mestu z zaostankom 1,88 sekunde, pa je slalom začel kot prvi in priložnost odlično izkoristil. Dosegel je najboljši čas slalomskega dela kombinacijske tekme.

Hadalin je poskrbel za skupno 23. slovensko medaljo na SP v smučanju, ter peto kolajno moškega dela ekipe in šele prvo po Mitji Kuncu, ki je bil leta 2001 bronast v slalomu.

"Brez besed sem ... Ne vem, ne morem nič povedati," je v prvem odzivu v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal Hadalin, ki ni mogel skriti čustev, a je nato na kratko le analiziral svoj nastop in ocenil, kaj je bilo ključno: "Slalom in napaka v smuku, ko se je ravno izšlo za enko. Ja, izkoristil sem svojo priložnost." Nato pa opisal še čakanje v ciljni areni: "Ko sem videl, da je Pinturault naredil precej soliden slalom in v temu slalomskemu delu zaostal za mano, sem si rekel, da bo morda dovolj za uvrstitev med najboljših šest, recimo osem. Potem so se zaostanki začeli povečevati, recimo pri Luci Aerniju, ki je dober slalomist, Marco Schwarz potem tudi ni uspel. Potem se mi je počasi začelo svitati, da bo mogoče šlo za boljši rezultat. Nestrpno sem čakal in zdaj je kakor je."

Novi svetovni prvak Pinturault pa je bil po prvem zlatu tudi navdušen: "Veliko mi pomeni, res sem vesel. Dolg dan je bil, naporen, a je bilo vredno. Moral sem počakati do konca, ker nikoli ne veš, kdo od smukačev lahko preseneti." Pinturault je imel doslej ekipno zlato z zadnjega SP 2017, posamično pa bron v veleslalomu iz leta 2015.

Hadalin je poskrbel za skupno 23. slovensko medaljo na SP v smučanju ter peto kolajno moškega dela ekipe in šele prvo po Mitji Kuncu, ki je bil leta 2001 bronast v slalomu.

Hadalin je bil doslej na SP najboljši leta 2017, ko je bil deseti v slalomu, v kombinaciji pa je bil takrat 28. Na OI lani v Južni Koreji pa je kombinacijo končal na osmem mestu.

Tvorec uspehov, trener Klemen Bergant, pa je v pogovoru za nacionalno televizijo mirno analiziral dogajanje: "Večina dela je bila narejenega v smuku, Štefan je ostal med 30 in ko sem videl, da ima številko 1, je bilo bolj ali manj že jasno, da ima visoko uvrstitev. Danes je tudi spodnji del odpeljal odlično. Medalja seveda za vsako ekipo pomeni ogromno."


Najbolj brano