Gut-Behrami skupna in veleslalomska zmagovalka sezone 2023/24

Lara Gut-Behrami je z današnjim desetim mestom na finalnem veleslalomu sezone v Saalbachu osvojila mali kristalni globus, prvič za zmago v veleslalomskem seštevku. Dvaintridesetletna Švicarka je osvojila tudi veliki kristalni globus za zmago v seštevku zime. To je njen drugi veliki kristalni globus po letu 2016. Moškega je osvojil Švicar Marco Odermatt.

Lara Gut-Behrami je skupna in veleslalomska zmagovalka sezone 
2023/24. Foto: Luka Vovk
Lara Gut-Behrami je skupna in veleslalomska zmagovalka sezone 2023/24. Foto: Luka Vovk

SALZBURG > Oba skupna seštevka zime v alpskem smučanju, ženskega in moškega, sta osvojila Švicarja. Marco Odermatt je veliki kristalni globus, tretjega po vrsti, osvojil že pred finalom.

Na zadnjem ženskem veleslalomu je zmagala Italijanka Federica Brignone, ki je vodila že po prvi vožnji. Drugo mesto je pripadlo Alice Robinson (+1,36) iz Nove Zelandije, tretja je bila Norvežanka Thea Louise Stjernesund (+1,67).

Današnja tekma je odločala o dveh končnih seštevkih v ženskih razvrstitvah sezone. In oba je osvojila Lara Gut-Behrami, ki tokrat v spomladanskih razmerah sploh ni bila del najboljše trojice.

Do konca sezone sta le še dve tekmi, superveleslalom in smuk. Gut-Behrami pa ima pred izzivalko Brignone dve zmagi oziroma 208 točk prednosti. Njen seštevek točk trenutno znaša 1680.

Brignone bi upanje na skupno zmago ohranila živo in podaljšala še na konec naslednjega tedna le ob odstopu oziroma današnji ničli Gut-Behrami. A Švicarka kljub slabšemu veleslalomu ni tvegala in je bila dovolj previdna, da ni naredila usodne napake.

Pot do velikega kristalnega globusa se je Gut-Behrami odprla konec januarja, ko je iz obračuna izstopila Američanka Mikaela Shiffrin. Do takrat vodilna je padla na smuku v Cortini d'Ampezzo in si poškodovala kolenske vezi, zaradi česar je bila 44 dni na prisilnem počitku. Američanka se je vrnila prejšnji teden v Areju ter zmagala na obeh slalomih po vrnitvi. A to sta bili tudi njeni zadnji tekmi v sezoni.

Shiffrin je osvojila slalomski seštevek. Glavno lovoriko sezone in veleslalomski globus pa je vzela Gut-Behrami, ki vodi tudi v smukaškem in superveleslalomskem seštevku.

Švicarka je v tej sezoni zmagala na osmih tekmah, dobila je štiri veleslalome, zmagala je na enem smuku in treh superveleslalomih. Več zmag sta v sezoni osvojila le rojak Odermatt (13) in Shiffrin (8).

Ana Buck poslabšala svojo uvrstitev

Od Slovenk je od oktobra največ točk na veleslalomih osvojila Ana Bucik, ki si je kot 22. zagotovila nastop tudi na sklepni tekmi sezone. Je pa na zadnjem veleslalomu poslabšala svojo uvrstitev. Sezono je končala kot 26. v veleslalomskem seštevku.

Po prvi vožnji je bila predzadnja na 23. mestu. V finalu je s šestim časom druge vožnje popravila vtis ter tekmo končala na 17. mestu (+4,14). A je vseeno izpadla iz petnajsterice, ki na finalu sezone osvoji točke in ostala brez točk, s katerimi bi si izboljšala startno številko v prihodnji sezoni.

"Slab prvi 'tek' in potem zelo dobro smučanje v drugem z izjemo napake, ki mi je vzela preveč časa, da bi se lahko razveselila še večjega napredovanja," je tekmo ocenila Bucik.

"Sezona letos ni šla po načrtih, imela sem veliko težav. Nikakor mi ni uspelo obrniti krivulje navzgor. Sem pa vesela, da sem v zadnjem času prikazala nekaj hitrih odsekov, kar mi daje motivacijo za naprej," je dejala Novogoričanka.

Norvežan Haugan do prvenca na zadnjem slalomu sezone

Norvežan Timon Haugan, najhitrejši že po prvi vožnji, je zmagovalec zadnjega moškega slaloma v sezoni. Avstrijec Manuel Feller (+0,40) je sanjsko sezono, v kateri je prvič postal zmagovalec slalomskega seštevka, pred domačimi navijači v Saalbachu sklenil kot drugi. Nemec Linus Strasser (+0,44) je bil tretji.

Feller, ki je danes prejel svoj prvi mali kristalni globus, si je s Clementom Noelom iz Francije po prvi vožnji delil četrto mesto (+0,80). A je v finalu prevzel vodstvo in do zadnjega upal na zmago.

Feller, ki je zmagal na štirih od desetih slalomov v sezoni, je osvojil 715 točk, drugo mesto v slalomskem seštevku je pripadlo Nemcu Strasserju (526), današnji zmagovalec Haugan (450) je končal kot tretji. Haugan je prišel do svoje premierne posamične zmage v svetovnem pokalu.

Tudi v superveleslalomu, ženska in moška tekma bosta na sporedu v petek, ne bo Slovencev na startu. Ilka Štuhec bo nastopila v soboto na finalnem ženskem smuku, Miha Hrobat pa bo edini slovenski tekmovalec na nedeljskem moškem smuku.

Veliki kristalni globus za skupno zmago zime si je že predčasno zagotovil Švicar Marco Odermatt, ki v slalomu ne tekmuje.

Slovenci na moških slalomskih tekmah niso bili med dobitniki točk v iztekajoči se sezoni in si niso zagotovili nastopa na finalnem slalomu sezone.

Slovenci so povsem izgubili stik s konkurenco. Ostali so le še spomini na zlato slalomsko obdobje slovenskega moškega smučanja, ko so Slovenci osvojili 20 zmag ter zbrali še 45 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.


Najbolj brano