Srečko Šestan: Za nas je prednost, da je na tem mestu naš človek

Janez Lenarčič dodeljeni resor za krizno upravljanje razume tudi kot priznanje Sloveniji, “kjer smo stkali močno tradicijo nudenja humanitarne pomoči in civilne zaščite”.

Ursula von der Leyen   Foto: STA
Ursula von der Leyen  Foto: STA

BRUSELJ > “Mislim, da je to dobra novica in da je prav, da imamo tudi Slovenci enkrat domačega sogovornika na tem področju. Čeprav je to področje zelo dobro urejeno. In če bo novi komisar nadaljeval v zastavljeni smeri, bo lahko samo še boljše,” nam je kmalu po objavi novice povedal poveljnik civilne zaščite Srečno Šestan, ki smo ga na telefonu ujeli ravno v Bruslju, kjer se s 25-člansko delegacijo mudi pri odhajajočem komisarju za krizno upravljanje Hristosu Stilianidesu s Cipra. Šestan se je danes dopoldne z Lenarčičem celo srečal, vendar Lenarčič takrat še ni vedel, kateri resor bo vodil.

Šestana v Bruslju spremljajo poveljniki reševalnih služb iz Slovenije, na obisku pri Stilianidesu pa naj bi ocenili dosedanje delo. “Kaj bomo v Sloveniji imeli od tega, da bo naš rojak komisar za krizno upravljanje, zadolžen za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč, je danes težko reči. Privilegijev gotovo ne. Bo pa za nas in naše službe gotovo prednost, da bo na tem mestu naš domač človek,” je sklenil Šestan, ki ni izključil možnosti, da so Lenarčiču podelili ta resor tudi zaradi dobrega delovanja sistema zaščite in reševanja pri nas.

Resor za krizno upravljanje je pristojen za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč, v okviru katerega bo komisar opravljal vlogo evropskega koordinatorja za hitro odzivanje. Pri tem bo imel podporo generalnega direktorata za evropsko civilno zaščito in operacije humanitarne pomoči (ECHO).

V komisarski ekipi Ursule von der Leyen je 13 žensk. Deset je socialdemokratov, osem članov Evropske ljudske stranke (EPP). Osem komisarjev je že članov sedanje komisije. Najmlajši je 28-letni Litovec Virginijus Sinkevičius, najstarejši pa Španec Josep Borrel.


Najbolj brano