Po vzporednih volitvah Jankoviću zmaga v prvem krogu, v Mariboru negotovo

Vzporedne županske volitve, ki jih je za Dnevnik pripravila Ninamedia, kažejo na zanesljivo vnovično zmago aktualnega župana Zorana Jankovića že v prvem krogu. Prejel naj bi namreč 58,3 odstotka glasov volilcev, njegov prvi zasledovalec Anže Logar pa nekaj več kot 30 odstotkov. Listi Zorana Jankovića pa se obeta 43,2 odstotka glasov. V Mestni občini Maribor, kjer se za župansko mesto poteguje rekordnih 18 kandidatov, je izid današnjih volitev negotov.

Zoran Janković Foto: Bor Slana
Zoran Janković Foto: Bor Slana

LJUBLJANA, MARIBOR > Za favorite veljajo nekdanji župan Franc Kangler (NLS), podjetnik Saša Arsenovič (SMC) ter poslanka DZ Lidija Divjak Mirnik in aktualni župan Andrej Fištravec, ki sta kandidaturo vložila s podpisi občanov.

Fištravec, ki z najtesnejšimi sodelavci in podporniki spremlja štetje glasov v svojem volilnem štabu na Trgu svobode, je prepričan v uvrstitev v drugi krog in nato v ponovno izvolitev za župana. Župansko mesto je zasedel pred šestimi leti, ko je bil Kangler po protestih prisiljen odstopiti sredi mandata.

Kangler ima volilni štab na Gosposki ulici. Med drugim ga podpirajo nekdanja radijska novinarka Breda Čepe, nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, nekdanji podžupan Milan Mikl in predstavniki podpornih strank SDS, SLS in SNS.

Zadnja javnomnenjska raziskava časnika Večer mu je napovedala prvo mesto, medtem ko je drugo mesto pripisala političnemu novincu Arsenoviču, ki nastopa kot županski kandidat SMC. Ta ima tako kot Kangler volilno pisarno na Gosposki ulici, kjer je zbral svojo ekipo. V njej so med drugim arhitekt Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič.

Najbolje kotirana ženska med županskimi kandidati Lidija Divjak Mirnik je kandidaturo vložila s podpisi občanov, podpirajo pa jo LMŠ, Združena levica in lokalna Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Na pričakovanje rezultatov v Festivalni dvorani Lent naj bi se ji zvečer poleg podpornikov in kandidatov njene liste za mestni svet pridružila tudi podpredsednica DZ Tina Heferle.

Za mesta v mariborskem mestnem svetu se sicer poteguje 26 list, za mariborskega župana pa je vloženih 18 kandidatur.

Župansko kandidaturo s podpisi občanov je poleg Fištravca in Divjak Mirnikove vložila še Melita Petelin. S podporo strank pa poleg Kanglerja in Arsenoviča kandidirajo še Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Uroš Prikl (Desus), Vlado Šega (Levica), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda), Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope), Rok Zalar (Zeleni Slovenije) in priprti Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

Na volitvah pred štirimi leti sta se v drugi krog za župansko mesto uvrstila Fištravec in Kangler. Prvi je nato zmagal z veliko prednostjo, saj so mu volilci namenili 75 odstotkov glasov. Z veliko premočjo je takrat zmagala tudi njegova lista kandidatov za mestni svet, saj je pridobila 17 od skupno 45 sedežev. Na drugem mestu je pristala SMC s šestimi mestnimi svetniki, sledile so SDS s petimi, Kanglerjeva Županova lista s štirimi in SD s tremi sedeži.


Najbolj brano