Trst je dobil svojega ministra

Nova italijanska vlada pod vodstvom novega starega premierja Giuseppeja Conteja, ki je prisegla včeraj, ima 21 ministrov, med njimi sedem žensk. Minister za gospodarski razvoj pa prihaja iz Trsta. V njej sodelujejo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) ter leva stranka Svobodni in enakopravni.

Prisegla je nova italijanska vlada pod vodstvom novega starega 
premierja Giuseppeja Conteja. Foto: Profimedia
Prisegla je nova italijanska vlada pod vodstvom novega starega premierja Giuseppeja Conteja. Foto: Profimedia

TRST, RIM > To je 66. vlada ob ustanovitve italijanske republike, ki pa jo morata potrditi še poslanska zbornica in senat. Glasovanje o zaupnici bo v ponedeljek in torek.

Salvinijeva naslednica ni iz nobene stranke

Deset ministrov prihaja iz vrst gibanja, devet iz PD, eden je član Svobodnih in enakopravnih, nova notranja ministrica Luciana Lamorgese pa ni iz nobene stranke.

Zunanje ministrstvo bo vodil vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Novi minister za gospodarstvo in finance bo dosedanji evropski poslanec iz vrst PD Roberto Gualtieri. PD je dobila tudi obrambni resor; zasedel ga bo vidni član stranke Lorenzo Guerini. Ministrstvo za kulturo pa bo prevzel vidni član PD Dario Franceschini, ki je to ministrstvo vodil že v socialdemokratskih vladah Mattea Renzija in Paola Gentilonija.

Tržačan minister za ekonomski razvoj

Minister za pravosodje Alfonso Bonafede in okoljski minister Sergio Costa, ki sta oba člana gibanja, bosta ohranila svoja položaja iz prejšnje Contejeve vlade (gibanja in skrajno desne Lige), ki je Italijo vodila 14 mesecev. Minister za ekonomski razvoj pa je postal 45-letni Tržačan Stefano Patuanelli, sicer senator iz vrst Gibanja pet zvezd.

Svojega ministra v vladi pa bo imela še leva stranka Svobodni in enakopravni, ki bo v parlamentu podpirala vlado. Minister za zdravje bo Roberto Speranza.

Ena prvih nalog nove vlade je bila imenovanje kandidata za novega evropskega komisarja iz Italije, ki ga zaradi vladne krize še niso imenovali. Po napovedih je to nekdanji premier Paolo Gentiloni iz vrst PD.


Najbolj brano