Zagovorništvo otrok se krepi tudi v obalno-kraški regiji

Institut zagovorništva otrok se je izkazal kot zgodba o uspehu, je pred današnjo predstavitvijo zagovorništva strokovnjakom v koprski regiji ocenil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Vodja zagovorništva Tone Dolčič pa je izpostavil veliko zanimanje za ta institut v regiji.

Zagovornik ni otrokov zastopnik, ampak zgolj ojača otrokov glas v 
raznih postopkih.  V prvi vrsti gre za vprašanja skrbništva ob ločitvi 
staršev. Foto: pixabay.com
Zagovornik ni otrokov zastopnik, ampak zgolj ojača otrokov glas v raznih postopkih. V prvi vrsti gre za vprašanja skrbništva ob ločitvi staršev. Foto: pixabay.com

KOPER > Zagovorništvo v obalno-kraški regiji do zdaj ni zaživelo v tolikšni meri kot denimo v severovzhodni Sloveniji, zato jih je izredno veliko zanimanje za današnji dogodek - gre za drugo v nizu predstavitev po regijah - presenetilo, je na današnji novinarski konferenci pred samo predstavitvijo ocenil Tone Dolčič.

Institut zagovorništva otrok po besedah Petra Svetine v prvi vrsti "omogoča, da se sliši glas otroka v postopkih in drugih zadevah, s tem pa je odločanje o njihovih koristih lahko kakovostnejše in brez odlašanja".

V več kot desetih letih se je zagovorništvo "izkazalo kot zgodba o uspehu, ki omogoča, da se v postopkih pred organi države in drugih zadevah otroke sliši in tudi upošteva njihovo mnenje, kot to zahteva konvencija o otrokovih pravicah", je dodal Svetina. Institucija zagovorništva je od novega leta postala samostojna organizacijska enota znotraj urada varuha.

Do zdaj so zagovornike postavili že več kot 650 otrokom, kar po varuhovih besedah kaže, da je bil takšen institut nujen. Pobud na strani zagovorništva je vse več, nanje se obračajo tudi sodišča, kar pomeni, da je "stvar zaživela".

Kot je še navedel varuh, današnja predstavitev poteka za sodnike, svetovalce na centrih za socialno delo, učitelje in vzgojitelje, predstavnike nevladnih organizacij in policiste, "skratka vse, ki se z otroki pri svojem delu najpogosteje srečujejo in skrbijo za njihovo največjo korist".

Dogodek je namenjen tudi spodbudi posameznikom, ki bi sami želeli postati zagovorniki. Dolčiča je presenetilo zanimanje za današnji dogodek, saj niso mogli zagotoviti prostora vsem, ki so izrazili interes za udeležbo.

Zagovorništvo, ki ga na ravni cele države tvori jedro okoli 60 prostovoljcev, na Koprskem še ni zaživelo v takšni meri kot kje drugje, a Dolčič verjame, da se bo zanimanje okrepilo, ko bodo ljudje spoznali prednosti zagovorništva.

Tako Dolčič kot Svetina sta opozorila, da zagovornik ni otrokov zastopnik, ampak zgolj ojača otrokov glas v raznih postopkih. Med postopkom se zagovornik, ki ga postavi bodisi sodišče bodisi varuh bodisi center za socialno delo, sreča z otrokom osem- do desetkrat, po koncu postopka pa otrok da svojo izjavo. V prvi vrsti gre za vprašanja skrbništva ob ločitvi staršev.

Organi, ki odločajo o zadevi, ne sledijo nujno otrokovim željam, vendar zagovorništvo omogoča otroku, "da se njegov glas sliši". Dolčič je z zadovoljstvom ugotavljal, da se sodne odločbe čedalje bolj ukvarjajo z otrokovim mnenjem oziroma da so na sodiščih sami ugotovili koristi tega instituta.


Najbolj brano