Smučišče Kanin bodo prodajali na dražbi

Premoženje bovškega ATC Kanin, ki je v stečaju, bodo prodajali na dražbi, je sklenilo novogoriško okrožno sodišče. Prodajali ga bodo v celoti.

Prestreljenik  Foto: Neva Blazetič
Prestreljenik  Foto: Neva Blazetič

BOVEC >Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar, ki je sodišču predlagala dražbo, ugotavlja, da se v stečajnem postopku pojavlja zanimanje za nakup vseh sredstev stečajnega dolžnika. Zato je sodišče odločilo, da bodo premoženje že na prvi dražbi prodajali na podlagi tako imenovane nizozemske javne dražbe - to je dražbe z zniževanjem cene. Izklicna cena pa je 1,98 milijona evrov. Razpisovalec dražbe sicer lahko kadarkoli odstopi od nadaljnje dražbe.

Prevala, vlečnice, teptalci, Prestreljenik ... vse premoženje je naprodaj

Na prodaj so številna zemljišča in nepremičnine v Bovcu in Čezsoči, pa tudi stavbne pravice, ki jih je z občino sklenilo podjetje, in sicer za gradnjo objektov smučarske proge in štirisedežnice Prevala ter za prizidek k restavraciji Prestreljenik.

Za sodelovanje na dražbi je zahtevana varščina v višini pet odstotkov izklicne cene, namesto nje pa lahko ponudnik izroči nepreklicno bančno garancijo v višini varščine.

Stečajna upraviteljica datuma dražbe še ni sporočila.

Smučarski center Kanin je v stečaju pristal sredi lanskega leta, po mesecih neobratovanja zaradi nesreče na žičnici.

Nikoli dokončano smučišče, ki je v nenehnih denarnih težavah obratovalo štiri desetletja, ni bilo konkurenčno. Iz dolgov se niso izkopali niti po povezavi z italijansko Sello Neveo. Nekdanji dolgoletni direktor ATC Kanin Aleš Uršič je prepričan, da brez prenove in dograditve, ki bi zahtevala najmanj 40 milijonov evrov, prihodnosti za smučišče ni.

Župan bi pričakoval vsaj klic ...

Bovški župan Siniša Germovšek včeraj popoldne ni vedel nič o nameri za dražbo celotnega premoženja ATC Kanin v stečaju. “Moram še vse preveriti, ne spuščam se v ocenjevanje in komentiranje stečajnega postopka, toda pričakoval bi vsaj klic stečajne upraviteljice, da bodo premoženje prodajali na dražbi. Saj vendarle gre za veliko zgodbo na našem ozemlju. Ne vem niti to, kdo se resneje zanima za nakup. Kar nekaj zainteresiranih je bilo, tudi Rusi so s helikopterjem ogledovali teren, ne vem pa, koga ima v mislih upraviteljica,” ugiba župan.

Spraševal se je še o eni zadevi, namreč, da stečajna upraviteljica prodaja stavbno pravico za progo in sedežnico Prevala in za prizidek k restavraciji Prestreljenik, ki ju je občina podelila družbi ATC Kanin: “Kolikor vem, je bila stavbna pravica brezplačna, občina na ta račun od ATC Kanin prav gotovo ni dobila nič. Je vedno družbi samo pomagala.”

KATJA GLEŠČIČ, NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano