Ribiči priporočajo

Sredi tedna so v restavraciji hotela Marina v Izoli predstavili brošuro Ribiči priporočajo, ki so jo izdali pri KGZ Nova Gorica v okviru projekta Enjoy tour, Dober tek na čezmejnih poteh okusov. V njej je opisano slovensko gospodarsko ribištvo in dvajset najbolj poznanih užitnih rib, mehkužcev, rakov in školjk ter nekaj tipičnih receptov za njihovo pripravo.

Dr. Janez Bogataj in Snežana Levstik Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dr. Janez Bogataj in Snežana Levstik Foto: Zdravko Primožič/Fpa

“Ni nujno, da bi vsak dan jedli morsko hrano. Je pa prav, da se potrošniki srečujejo s svežo in kakovostno ponudbo,” je na predstavitvi povedala Snežana Levstik, svetovalka specialistka za morsko ribištvo pri KGZ Nova Gorica, ki je v brošuro Ribiči priporočajo prispevala poglavje o ribištvu.

Od ribištva v Sloveniji živi 80 družin

Ozrla se je na zgodovino slovenskega ribištva, ki je bilo dolgo doma okrog Trsta, najvitalnejše pa je bilo v nekdanji Jugoslaviji, ko so ribiške ladje iz slovenskih pristanišč lovile vse do otoka Visa. “Po razrezu zadnje velike kočarice leta 2012 je pri nas prisotno obrtniško ribištvo, od njega živi približno 80 družin,” je poudarila. Od 200 v našem morju prisotnih živali jih ribiči lovijo približno 70. “Bodimo ponosni, da imamo morje in na novo spoznajmo naše ribištvo in ribiče. Zavedajmo se, da gre za enega od zadnjih poklicev, ki je povsem odvisen od narave,” je še dodala Levstikova.

Brošura, za katero je veliko zanimanje, je zelo nazoren prikaz dejavnosti in načina ribolova ter predvsem vodnik za potrošnike o tem, kdaj je sezona za lov posameznih morskih organizmov, kako prepoznati svežo ribo in katere so najpogostejše vrste pri nas, njihove opise je prispeval mag. Aleš Bolje.

Imena rib

“Vesel sem, da zdaj nedvoumno vemo, kako se kateri ribi reče v slovenščini,” je izpostavil etnolog dr. Janez Bogataj na predstavitvi, na kateri so ponudili tipične jedi s sestavinami iz slovenskega morja. Pripravil jih je kuharski mojster Ivica Evačič - Ivek, ki je sledil tudi receptom iz knjige, prispeval jih je Alen Pušpan iz bližnjega Bujola, kjer morda še imajo kakšen izvod brošure, ki jo je mogoče dobiti tudi pri Levstikovi v uradu nad ribarnico Levante v Izoli.

Ob avtorjih knjige so bili na izolski predstavitvi tudi ribiči in nekaj gostincev, med njimi izpostavljeni imeni slovenske gastronomije Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu in Uroš Štefelin iz Vile Podvin na Gorenjskem. “Cenim lokalno pridelavo in gostom rad predstavim naše dobavitelje, enkrat mesečno z njimi pripravimo tudi sobotno tržnico. Vse kar je iz Slovenije, je povsod pri nas lokalno. Na Gorenjskem lahko kot lokalno kulinariko predstavljamo tako alpsko kot sredozemsko, nenazadnje je iz Izole do Podvina le poldruga ura,” je povedal Štefelin. “Dobra surovina je v sodobni kuhinji najpomembnejša, na nas je, da ne zakrijemo njenih primarnih kakovosti. Za nas je pomembno, da imamo konstantno dobavo in počaščeni smo, da smo lahko v stiku s tistimi, ki so ribe ujeli in jih predstavimo z imenom in priimkom,” pa je povedal Kavčič.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano