Zmaga in evri v Rusijo

Prišel, odigral, zmagal. Tako bi lahko opisali šahovsko pot Vladimirja Epišina, ki je osvojil 21. Hitov turnir. Ruski velemojster se je v Novi Gorici prijavil zadnji hip, v sklepnih potezah pa se je tudi prebil na prvo mesto in pospravil v žep glavno turnirsko nagrado, 1100 evrov.

Novogoriški šahovski turnir je pripadel Rusu Vladimirju Epišinu (desno). Foto: Aleš Sorta
Novogoriški šahovski turnir je pripadel Rusu Vladimirju Epišinu (desno). Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Zadnji igralni dan na Hitovem turnirju je obetal negotov in obenem zanimiv razplet. Pod drobnogledom je bilo kar nekaj dvobojev. Na vrhu so bili trije šahisti točkovno poravnani. Dva sta se pomerila med seboj. Turški mednarodni mojster Muhammed Batuh se je tako z belimi figurami zoperstavil drugemu nosilcu, ruskemu velemojstru Vladimirju Epišinu.

Tretji, ki je imel pred osmim krogom 6,5 točke, črnogorski velemojster Dragiša Blagojević, pa se je za konec soočil s prvim nosilcem Tamasom Banuszom. Madžarski velemojster je bil pred zadnjim krogom na čelu skupine štirih zasledovalcev s 6 točkami. Med njimi je bil tudi Danijel Beletič, ki se je v osmem krogu prebil pod vrh po zmagi nad madžarskim velemojstrom Laszlom Gondo.

Bistriškega FIDE mojstra je za konec čakal slovenski obračun. S črnimi figurami se je zoperstavil velemojstru Marku Tratarju in izgubil. Če bi ostal neporažen tudi v zadnji partiji, bi bil uvrščen precej višje od 12. mesta, a si razpleta ni gnal posebej k srcu. ”Morda sem se v dvoboj podal celo preveč sproščeno. Tratar me je presenetil z otvoritvijo partije, ki je nisem igral še nikoli. Nisem se najbolje znašel in gotovo se mi je primerila kakšna napaka. Mi je pa tekmec po dvoboju dejal, da sem odigral korektno, zato ne morem biti nezadovoljen,” je povedal Beletič. Tratar se je z osvojeno točko prebil na šesto mesto, zasukal pa se je tudi vrstni red na vrhu.

Vrstni red - 1. Vladimir Epišin (Rus) 7,5 točke, 2. Dragiša Blagojević (ČG), 3. Siniša Dražić (Srb) oba 7, 4. Muhammed Batuh (Tur), 5. Tamas Banusz (Mad), 6. Marko Tratar (Maribor), 7. Vojko Mencinger (Lesce) vsi 6,5,..., 11. Laura Unuk (Komenda), 12. Danijel Beletič (Rimex Il. Bistrica) oba 6, 22. Valter Pregarac (Piran), 23. Vojko Srebrnič (Nova Gorica) oba 5,5...

Na seznam zmagovalcev novogoriškega turnirja se je vpisal še en Rus. Epišin je bil med glavnimi favoriti, ki jim ni šlo vse gladko. Tudi drugemu nosilcu ne. Si je pa Epišin privoščil še najmanj nihanj, v zaključku turnirja pa je dobil partije, ki jih je moral dobiti. V zadnjih dveh krogih je vknjižil dve zaporedni zmagi. Ključna pa je bila prav včerajšnja, ki jo je izbojeval s črnimi figurami. Batuhu bi za končno zmago zadostoval že remi, po daljšem merjenju moči pa je moral podpisati vdajo. Z ničlo pa je turški mednarodni mojster turni končal celo izven najboljše trojice. Drugi je bil po remiju z Banuszem Blagojević, ki je večji del turnirja vodil, tretje mesto pa je pripadlo srbskemu velemojstru Siniši Dražiću. Na B turnirju za najmlajše šahiste je zmagal Bistričan Žiga Smolej.

Z 21. izvedbo novogoriškega turnirja so bili zadovoljni tudi prireditelji iz domačega šahovskega kluba Nova Gorica. Velemojstri seveda niso bili zastopani v takšnem številu kot v zlatih turnirskih časih, manjkali so tudi primorski reprezentanti, a morda je prav zato vrednost novogoriškega turnirja še toliko večja.

Po tekmovalni plati si skoraj ne bi mogli želeti boljše in po številu udeležencev iz različnih držav bolj pestre izvedbe. Mednarodni mojstri oziroma nasploh srednji šahovski razred so jo uravnotežili ter dodali še več bojevitosti in nepredvidljivosti kot sicer. Tudi šahovsko ozračje v dvorani mestne občine je bilo prav prijetno. Seveda bomo turnir prihodnje leto kljub vsem objektivnim težavam skušali ponoviti. Zagnanost pri organizacijski ekipi ni popustila, tradicije pa ne gre prekinjati,” je ob zaključku turnirja povedal predsednik ŠK Nova Gorica Stojan Karer.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano