Strelski pohod v izolski bolnišnici (foto + video)

Okoli 15. ure so v izolski bolnišnici odjeknili streli. 70-letni moški je streljal na tri osebe. Ena oseba je hudo ranjena (policist), tri pa so umrle (zdravnik, policist in storilec). Za življenje priljubljenega zdravnika urologa, po rodu iz Mehike, so se dalj časa borili v izolski bolnišnici, a so bile rane prehude. Umrl je okoli 21. ure. Policist, ki so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, pa je uspešno prestal operacijo in je zunaj življenjske nevarnosti, so sporočili iz UKC.

Prve fotografije s prizorišča streljanja  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Prve fotografije s prizorišča streljanja  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Po naših neuradnih informacijah je streljal stari znanec policije iz Svetega Antona, ki je bil zaradi dvakratnega ropa pošte v Pobegih že tudi v zaporu. Po naših informacijah naj ne bi šlo za nasilno osebo. Menda je pred leti doma hranil pištolo, saj naj bi bil pred mnogimi leti v rezervnem sestavu policije.

Spodaj objavljamo tudi videa streljanja, ki ga je na svojem facebook profilu objavila naša bralka Mojca Pečnik Dessardo.

Napadalec namenoma streljal na urologa

70-letnik iz Svetega Antona naj bi bil po nekaterih informacijah v izolski bolnišnici naročen pri okulistu, po drugih informacijah pa naj bi prišel namenoma obračunat z zdravnikom urologom. Ljudje v čakalnici so slišali, da je spraševal po njem. Na hodniku je nato moški začel kričati, nakar je do njega pristopil zdravnik urolog, ki ga je poskušal pomiriti. Med mirnim pogovorom je 70-letnik potegnil ven pištolo in nekajkrat ustrelil. V bolnišnici je takoj zavladal preplah. Ko je storilec zagledal policista, ki je v bolnišnici bil po službeni dolžnosti, je pričel streljati tudi nanj. 43-letni policist je hudo ranjen obležal, storilec pa je zapustil bolnišnico. Takrat so na policijo prispele že prve prijave dogodka. Policisti, ki so bili napoteni na kraj, so v blokadi ustavili storilca na parkirišču, pri tem je 70-letnik tudi proti njim sprožil več strelov in zadel drugega policista v prsni koš. Policisti so prav tako odgovorili s streli. 43-letni policist je na kraju umrl, prav tako je umrl tudi storilec, so sporočili iz koprske policijske uprave. Še ni znano, ali si je 70-letnik sodil sam, ali so bili zanj usodni streli policistov.

Več o natančnem poteku tragičnih dogodkov sledi v jutrišnjih PN.

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je za PN povedal, da zaenkrat še ne dajejo izjav, dokler ne pridejo v stik s svojci poškodovanih. Vsi so v šoku, je še povedal za PN.

Vrstijo se sožalja

Ob tragični izgubi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar izreka iskreno sožalje družini, prijateljem in sodelavcem pokojnega policista, ranjenemu policistu pa želi čim hitrejše okrevanje. “Žal smo v zadnjem času prepogosto priča dogodkom, ko so pri svojem delu poškodovani ali še huje, ubiti policisti. Tragičen dogodek ponovno potrjuje, da policijskega poklica ne gre enačiti s klasičnimi uradniki. Policisti in policistke opravljajo enega najbolj plemenitih in nesebični poklicev, saj v imenu države varujejo naša življenja, ščitijo človekove pravice in temeljne svoboščine in zagotavljajo varnost v državi. Pravica do varnega opravljanja nevarnega dela je človekova pravica vsakega policista in policistke. Zato ostaja prioriteta mandata ministrice za notranje zadeve skrb za ustrezno opremljenost policije in nemotene pogoje za delo, tudi kar se tiče ustreznih zakonskih pooblastil,” so sporočili še iz njenega urada.

“Iskreno obžalujem tragični dogodek v Splošni bolnišnici Izola in sočustvujem z vsemi prizadetimi, njihovimi družinami in sodelavci. Ministrstvo bo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več. Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost pacientov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah,” je sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

“V Sindikatu policistov Slovenije smo z žalostjo sprejeli novico, da je naš policist, član SPS v Izoli med opravljanjem svojega dela izgubil življenje. Sindikat policistov Slovenije družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista izreka globoko sožalje. V Sindikatu policistov Slovenije vsak napad na policiste kot predstavnike države Republike Slovenije ostro obsojamo. Hkrati izražamo globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj smo v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo. Sindikat policistov Slovenije bo svojcem preminulega policista nudil vso pomoč in podporo ob tej prerani izgubi našega dragega kolega,” so sporočili iz sindikata.

Spletno uredništvo


Najbolj brano