V Izoli odštevajo dneve do otvoritve

Novogradnja ob izolski bolnišnici - urgentni center za centralno urgentno službo CUS - je v sredo dobil uporabno dovoljenje. Hkrati delavci urejajo glavni vhod z avlo na južnem pročelju, saj bodo sedanjega povezali s CUS in bo ob dokončanju vseh del služil le še urgenci. Zdaj že odštevajo dneve do odprtja glavnega vhoda in zatem otvoritve CUS, oboje bo decembra.

Urejanje novega urgentnega centra ob izolski bolnišnici se 
preveša v sklepno fazo.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Urejanje novega urgentnega centra ob izolski bolnišnici se preveša v sklepno fazo.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > CUS ob izolski bolnišnici (SBI) je naložba, vredna 5,3 milijona evrov. Zgradili so jo, podobno kot preostale urgentne centre v državi, z evropskim denarjem, deset odstotkov pa je prispevala država.

Ko bo center povsem nared in opremljen, bodo v njem nujno medicinsko pomoč organizirali tako, kot je zdaj v SBI le ponoči - vsa urgenca, torej tista s področja osnovnega zdravstva in tista s področja bolnišničnega, bo pod streho novogradnje. V novi urgenci bodo nekaj časa še delali zdravniki iz zdravstvenih domov v Istri in specialisti bolnišnice.

Novo CUS bodo odprli decembra, tako da zdaj, ko je dobila že uporabno dovoljenje, hitijo z nameščanjem večje opreme, ki ji bo kmalu sledilo opremljanje s pohištvom. Direktor SBI Radivoj Nardin dodaja, da je ministrstvo te dni že odprlo prispele ponudbe za izbiro izvajalca za pohištveno opremo, vendar SBI še ni seznanilo, za koga se je odločilo. “Skladno z za to predvidenimi postopki bo izbranemu izvajalcu kmalu zaupano opremljanje, saj mora biti do sredine decembra vse nared.” Tudi glavnino opreme bodo zagotovili z denarjem, odmerjenim za vseh deset novih urgenc v državi, SBI pa bo po potrebi dodala še tisto, kar v osnovnem načrtu opreme ni predvideno, je pa nujno za delo (pa četudi gre za, denimo, dodatne škarje, spenjalce ...).

Medtem potekajo ureditvena dela tudi v bolnišnični glavni avli na južnem pročelju. Ta avla z načrtovanim, a doslej še neurejenim glavnim vhodom, na dokončanje čaka že tri desetletja. Pred odprtjem glavnega vhoda bodo morali mimo pediatričnega oddelka urediti pot za vse obiskovalce in bolnike, ki bodo v bolnišnico prihajali s spodnjega in zgornjega parkirišča ter z avtobusnega postajališča. JASNA ARKO


Najbolj brano