Za vsakega se najde pravi poklic

V organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica so bile v mestu in okolici včeraj predstavitve različnih poklicev, da bi se osnovnošolci lažje odločili, kje nadaljevati šolanje.

S poklicem slaščičarja so se osnovnošolci seznanili v prostorih kuhinje v Hitovi Perli. Foto: Nace Novak
S poklicem slaščičarja so se osnovnošolci seznanili v prostorih kuhinje v Hitovi Perli. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “S podobnim poklicem se ukvarja moj oče, ki dela na Gostolu, in me je seznanil z delom, ki ga opravlja. To je tudi meni všeč. V tej smeri nameravam nadaljevati šolanje. Po teh poklicih je tudi veliko povpraševanja, tako da je več možnosti za zaposlitev,” je povedal Alan Besednjak, devetošolec z Osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pri Gorici, ki se je udeležil predstavitve poklica instalater in serviser strojnih naprav.

Prireditev, ki se je začela z zborom pred mestno hišo zgodaj popoldne, je že osmo leto organizirala obrtno-podjetniška zbornica ob podpori občin. Dogodka se je udeležilo okrog 220 učencev s 13 osnovnih šol, ki so se seznanili z 19 različnimi poklici. Te so jim predstavili tisti, ki se z njimi ukvarjajo že vrsto let in so jim lahko podali informacije na osnovi lastnih izkušenj. Predstavitve so bile v obratovalnicah obrtnikov, pri podjetnikih, v podjetjih, pa tudi v prostorih zbornice in občine.

Največ zanimanja je bilo za poklice računalničar in elektrotehnik, kozmetik, vojak in frizer. Letos so prvič pripravili tudi predstavitev poklica kamnosek, sicer pa so lahko mladi spoznali tudi poklic avtoserviserja, cvetličarja, logista-dispečerja, kovinarja, mizarja, tiskarja, kuharja in natakarja, slaščičarja, prodajalca, komercialista, administratorja in gradbenega tehnika.

“Od malega rada pečem slaščice, torte in podobno. To delo bi me veselilo opravljati tudi, ko odrastem, nisem pa še dokončno prepričana. Če bi se že odločila za to, bi šla verjetno delat v Italijo, ker pri nas težko dobiš službo,” je povedala Ana Cvetko z Osnovne šole Solkan, ki se je udeležila predstavitve poklica slaščičar v Hitovi Perli. Njena vrstnica Ema Plesničar iz iste šole pa se je udeležila predstavitve poklica frizer. Od predstavitve si je obetala predvsem splošne informacije o tem, kaj vse dela frizer in kakšne lastnosti so potrebne za opravljane tega dela.

NACE NOVAK


Najbolj brano