V Novi Gorici se pričenja 12. Festival vrtnic

Na Goriškem bo od 29. aprila in ves mesec maj mogoče uživati ob ogledu zbirke burbonk na Kostanjevici in mestnih nasadov vrtnic. Obiskovalci se lahko udeležili tudi predavanj, razstave fotografij in slikarskih del, koncertov in drugih dogodkov v sklopu 12. Festivala vrtnic.

NOVA GORICA > Osrednja atrakcija festivala bodo tudi letos vrtnice burbonke. Zbirka burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo na ogled vsak dan, od 9. do 17. ure (vstopnina znaša dva evra na osebo). Od 29. aprila do 14. maja pa bodo ob 11. uri, ko najbolj dišijo, na voljo vodeni ogledi. Ogled bo po dogovoru možen tudi izven tega urnika, v slabem vremenu pa vodeni ogledi odpadejo. Rožne nasade v mestu si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 28. maja, zbirališče bo ob 10. uri pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

Na sporedu bodo tudi predavanja. Dr. Marko Dobrilovič bo 5. maja ob 18. uri v Fundaciji Zdenke Gustinčič predaval o umeščanju vrtnic v mestno okolje, strokovni vodja festivala Edi Prošt pa o stoletju in pol modernih vrtnic. Sredi maja bo izšla knjiga Sladki recepti z vrtnicami avtoric Katje Kogej in Vide Rojšek, 19. maja pa bo predstavitvi Velike knjige o siru avtorice Alje Furlan sledila degustacija kombinacij sira in vrtnice.

V soboto, 6. maja, bo na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in v Novi Gorici potekal ex-tempore Vrtnice za Novo Gorico pod mentorstvom akademske slikarke Jane Dolenc. Na njem bodo sodelovale članice slikarske sekcije Društva Kul-tu-ra iz Renč. Njihova dela bodo predstavili na skupinski razstavi, ki jo bodo odprli v petek, 12. maja ob 19. uri v hotelu Sabotin v Solkanu.

Razstavo fotografij z naslovom Vrtnica v očeh fotografa bodo v sodelovanju s Fotoklubom Nova Gorica gostom predstavili 5. maja ob 19.30 v pasaži centra Eda.

Manjkala ne bo niti glasba. V vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo v soboto, 13. maja ob 19.30 nastopila jazz glasbenica Martina Furlan, v primeru primeru slabega vremena bo koncert v dvorani Frančiškanskega samostana. Kulturni dom Nova Gorica maja prireja tri brezplačne koncerte, ki bodo predstavljeni v okviru projekta Glasba z vrtov Sv. Frančiška. Koncerte bodo gostili v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici ob torkih, in sicer 9., 16., 23. in 30. maja. V igralniško-zabaviščnem centru Park bo v petek, 12. maja ob 22. uri nastopila italijanska kantavtorica Bianca Atzei, v igralniško-zabaviščnem centru Perla pa bo 19. maja ob 22. uri nastopil italijanski glasbenik Enrico Ruggeri s skupino Decibel.

Člani Goriškega društva ljubiteljev vrtnic in drugi ljubitelji vrtnic se bodo 26. maja srečali, prinesli na ogled svoje vrtnice in prisluhnili predavanju Edija Prošta. Razglasili bodo burbonko leta in skupaj z Zavodom Lepi Cajti razstavili izbrane spominke na temo vrtnice, ki so prispeli na natečaj. Festival organizirajo Goriško društvo ljubiteljev vrtnic (GDLV), družba Hit in Mestna občina Nova Gorica (MONG).

Spletno uredništvo


Najbolj brano