Zaprto! A ne za vse ...

Kmalu bo minilo eno leto, odkar nam je epidemija življenje postavila na glavo, gospodarstvo pa pred hudo preizkušnjo. Zlasti v storitvenih dejavnostih so na kolenih, za gostinstvo in turizem, denimo, še vedno gori rdeča luč. Ukrepi iz protikoronskih paketov so ublažili marsikateri udarec, v očeh podjetij visoko kotirajo zlasti subvencioniranje nadomestil plač za čakanje na delo, skrajšanega delovnega časa in še kaj. Glede tega ni nobenega dvoma: vladni ukrepi za ohranjanje delovnih mest so - vsaj za zdaj - zalegli. Razveseljiv je tudi podatek, da je skoraj 40 odstotkov podjetij, ki jih je zajela anketa GZS, poslovalo bolje, kot so sprva pričakovala, in bodo vračala pomoč. Po drugi strani pa ne velja, da bodo vsa podjetja, ki so zdaj - tudi zavoljo pomoči države - še živa, zmogla tekmovati tudi kasneje. Prav od kondicije, v kateri bodo pričakala izhod iz krize, bo odvisna njihova prihodnost. Če je vlada s pravimi ukrepi uspela ohraniti velik del zaposlenosti, je pa nalogo glede ohranjanja likvidnosti opravila slabše. Utegne se zgoditi, da bo na koncu pri nas zato več stečajev kot v primerljivih državah. Maščevati se nam utegne tudi zmanjšanje vlaganj podjetij v izobraževanje in usposabljanje zaposlenih, saj ta poganjajo konkurenčnost.

Črno piko pa si prislužijo ukrepi, ki so preveč zapleteni, niso jasno razumljivi in dopuščajo različne interpretacije. Splošni negotovosti, ki jo že tako ali tako prinaša epidemija, so se pridružili še druge nejasnosti in stresi, ki nam bi jih vlada lahko prihranila. Denimo obvezni negativni testi za dnevne čezmejne migrante, odločitve, ki je obveljala 24 ur, povzročila pa veliko jeze in preobremenila točke za testiranje.

“Pomagaj takoj, preverjaj kasneje in ne kompliciraj - to je dober recept za pomoč države, podjetja pa dodajo še željo: naj bo izjem čim manj.”

Še več srda gostincev, ki so sicer že štiri mesece zaprti, pa je zanetila razlaga, da so gostilne lahko odprte, če gre za organizirano prehrano med delom, torej če za mize sedejo zaposleni v istem podjetju, saj da gre za isti mehurček. Taka je razlaga ene izmed zdravstvenih inšpektoric, mnogi drugi gostinci, ki so o tem spraševali, pa so od različnih ustanov dobili različne razlage o tej izjemi. Ne mehurček, nekaterim bo počil film!

Pomagaj takoj, preverjaj kasneje in ne kompliciraj - to je dober recept za pomoč države, podjetja pa takoj pridajajo še željo: naj bo izjem čim manj.


Preberite še


Najbolj brano