Doping je vedno slaba novica

Slaba novica je za medije velikokrat dobra novica, a ne vedno. Zlasti, ko gre za domneve, povezane z dopingom, in zlasti, ko je govora o kolesarstvu. Le na osnovi začasnega suspenza mednarodne kolesarske zveze sicer ne velja kar sklepati, da imajo avstrijski in nemški preiskovalci trdne oziroma neizpodbitne dokaze o krivdi Boruta Božiča in Kristijana Korena. Da gre tovrstne primere jemati z zadržkom oziroma obravnavati previdno, nas učijo tudi zgodbe iz preteklosti. Pa ne zato, ker gre v zadnjem primeru za primorska športnika, ki sta v preteklem desetletju s svojimi dosežki in kolesarsko predanostjo pridobila veljavo v globalni konkurenci.

V sodobnem tehnološkem svetu, kjer informacije hitro krožijo, resničnost le-teh pa ni preprosto in hitro preverljiva, velja počakati pri vnaprejšnjih sodbah. Po drugi strani je res, da se je pri kolesarstvu v novem tisočletju večkrat izkazalo, da kjer je dim, je tudi ogenj. Ni pa še povsem jasno, kakšne razsežnosti ima požar, ki je izbruhnil okrog zdaj že razvpitega zdravnika Marka Schmidta. Tako kot njegova kolega, Italijan Michele Ferrari in Španec Eufemiano Fuentes, je skrbel za boljše športne dosežke svojih strank. Kot se je izkazalo (tudi) z nedovoljenimi učinkovinami.

Sence dopinga se sicer ves čas sučejo okrog kolesarske karavane, pa naj gre za demone iz preteklosti ali sive cone v sedanjosti.

Sence dopinga se sicer ves čas sučejo okrog kolesarske karavane, pa naj gre za demone iz preteklosti ali sive cone v sedanjosti. Nekateri trdijo, da je bistvena razlika med Lanceom Armstrongom, ki so mu zaradi priznanja o zlorabi dopinga, izrečenega pod težo obremenilnih dokazov, odvzeli vseh sedem zmag na dirki po Franciji, in novodobnim kolesarskim vladarjem Chrisom Froomom, ki je bil na predlanski španski Vuelti pozitiven na doping testu zaradi prekoračenih vrednosti ob jemanju zdravila proti astmi. Tik pred zadnjim Tourom je mednarodna kolesarska zveza sporočila, da Britanec ni kršil dopinških pravil. Pri krovni kolesarski organizaciji sicer izvajajo vse bolj temeljita protidopinška testiranja, kolesarstvo velja tudi za enega najbolj nadzorovanih športov, kjer pa sistemske napake niso izključene. Škoda je le, ker se kolesarstvo težko znebi etikete, ki so mu jo prilepili. Vsak primer ali že sum dopinga se potem hitro razširi na vso karavano. Madež pa je nato težko sprati. Tako krivim kot tudi nedolžnim.


Najbolj brano