“Živ, živijo” namesto “čau in adijo”

Živ, živ, živ uživalice!!! je gledališki koncert, ki je nastal na podlagi pesniške zbirke Vide Mokrin Pauer iz Nove Gorice. Trinajst njenih pesmi je za zbor, soliste in klavir uglasbil skladatelj Bojan Glavina.

Gledališki koncert Živ, živ, živ uživalice!!! bo na  velikem odru Kulturnega doma Nova Gorica še  zadnjič letos drevi ob 19. uri. Foto: Matej Vidmar
Gledališki koncert Živ, živ, živ uživalice!!! bo na velikem odru Kulturnega doma Nova Gorica še zadnjič letos drevi ob 19. uri. Foto: Matej Vidmar

Razigrano, sproščeno, prikupno in navdihujoče so gledališki koncert poustvarili člani večkrat nagrajenega Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Frana Erjavca Nova Gorica z zborovodkinjo Mileno Prinčič. Od premiere 5. novembra je Uživalček muzikalček še večkrat navdušil tako mlade kot starejše, veliki oder Kulturnega doma Nova Gorica bo zadnjič letos zasedel drevi ob 19. uri.

Kako živali, ki se predstavljajo kot otroci, samozavestno delijo svojo zgodbo in ob tem prekipevajo od življenja in moči samoizražanja, spoznavamo na gledališkem koncertu, ki ga je več kot leto dni s pesnico Vido Mokrin Pauer snovalo 54 pevk in pevcev, učencev 6. razreda Osnovne šole Frana Erjavca Nova Gorica.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gostje tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma drevi ob 20. uri bodo člani Mladinskega pevskega zbora OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, ki so oblikovali gledališki koncert Živ, živ, živ uživalice!!! Prisluhnili bomo posnetku premiernega nastopa, ki je bil 5. novembra v Kulturnem domu Nova Gorica.

“Za uresničitev tega projekta sem se odločila, ker smo imeli lani v 5. razredu dobro generacijo pevcev. Imeli so vse potrebne sposobnosti in so bili dovolj glasbeno ozaveščeni. K sodelovanju pa smo privabili tudi druge otroke, ki sicer ne prepevajo v zboru,” pripoveduje zborovodkinja Milena Prinčič.

Piščanček Robi, Krava Ava, Čriček Milo, Osliček Albinček, Kozica Karlinca so samo nekateri naslovi pesmi, ki jih je raznoliko, a hkrati povezano in z dopadljivim sodobnim zvokom uglasbil Bojan Glavina: “To je ena igra, eno samo veselje, tako kot je prisotno tudi v poeziji Vide Mokrin Pauer, ki te preprosto ne pusti ravnodušnega. Če se v to poezijo potopiš, se lahko samo veseliš življenja, vesolja in pozitivne energije. In živalce so vedno pozitivne. So to, kar so.” V okviru razširjenega tonalnega sistema napisane pesmi so se stkale v muzikalček, ki prekipeva od veselja in samozavesti. “Tako kot je živalski svet vedno svež in zato neizčrpen vir navdiha, je tudi razširjeni tonalni sistem brez meja,” je prepričan skladatelj.

Glasbene točke zbora ob odlični spremljavi Andreje Konjedic spretno in duhovito povezujeta dijaka novogoriške gledališke gimnazije Dana Gulobič Grižančič in Luka Seražin. Gledališki koncert je režirala Kristina Mihelj. “Ob tem projektu mi je postalo jasno, kako pomembno je, da imajo mladi odraščajoči otroci priložnost, da se soočijo z gledališkim dogodkom,” opisuje svojo prvo tovrstno izkušnjo. “Na tak način namreč otroci lahko razmišljajo širše, lahko predstavljajo svoje ideje, razmišljajo o prostoru, o situaciji na odru, o odnosih ter o tem, kako drug drugega poslušati. Za to pa je potrebna povsem drugačna pozornost, ki jim izgrajuje samozavest.”

In prav samozavest, tako vseh šestih odličnih solistov (Teje Kobal, Erika Osojnika, Eve Marvin, Jakoba Cijana Kanteta, Zoje Ocvirk in Julije Miklavec) kot celotnega pevskega sestava je na nastopu najbolj fascinirala, obiskovalcem z izbrano odličnostjo in visoko kultiviranostjo pričarala svet radosti, jih spomnila na tako potrebno otroško veselje do življenja ter opozorila na pomembnost uveljavljanja lastnega jezika. “Zakaj bi se še kar naprej pozdravljali s 'čau' in 'adijo'? Izberimo raje 'živ, živijo', kajti v teh naših besedah je veliko več energije kakor v besedi 'čau',” priporoča pesnica Vida Mokrin Pauer.  


Najbolj brano