Redka prva izdaja Harryja Potterja za 33.000 funtov

Knjiga Harry Potter in kamen modrosti britanske avtorice J. K. Rowling v trdi vezavi je bila na dražbi avkcijske hiše Hansons Auctioneers prodana za 33.000 funtov (skoraj 37.000 evrov). Knjigo je učiteljica, ki želi ostati anonimna, pred 12 leti našla v zabojniku za smeti skupaj s še dvema broširanima prvima izdajama omenjene knjige.

Harry Potter je literarni fenomen, iz katerega je zrasla serija 
filmov, muzej, gledališke predstave,  celo šport, quidditch, ki ga 
igrajo v knjigah, se je preselil v realno življenje.   Foto: Andraž Gombač
Harry Potter je literarni fenomen, iz katerega je zrasla serija filmov, muzej, gledališke predstave, celo šport, quidditch, ki ga igrajo v knjigah, se je preselil v realno življenje.  Foto: Andraž Gombač

LONDON > Knjige so v zabojnik za smeti zmetali v šoli med čiščenjem in pripravami na obisk šolskega inšpektorja. Broširani izdaji sta bili na dražbi prodani za 3400 in 3000 funtov. Dosedanja lastnica, 65-letna učiteljica, je po dražbi povedala, da je “več kot zadovoljna”.

Strokovnjak za knjige v avkcijski hiši Jim Spencer je pred dražbo povedal, da so prve izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti v trdi vezavi izjemno redke. “So sveti gral za zbiratelje,” je dodal.

Avtorica Harryja Potterja objavlja tudi pod psevdonimom

Avtorica Harryja Potterja J. K. Rowling je ena uspešnejših - in premožnejših - pisateljic na svetu. Ker jo je s Potterjem povezana slava začela omejevati, je začela objavljati pod psevdonimom Robert Galbraith. Nastala je serija kriminalnih romanov, v katerih je glavni lik čemerni detektiv Cormoran Strike, Galbraithov prvenec pa je bilo delo Nadomestne volitve. Vsa dela so dostopna tudi v slovenščini. AK

Leta 1997 je bilo namreč natisnjenih le 500 izvodov knjige v trdi vezavi. Od tega je bilo 300 izvodov poslanih v britanske šole in knjižnice, preostale so bile naprodaj v knjigarnah. Vse pa vsebujejo tiskarske napake, ki so bile v ponatisih odpravljene.

Pred dražbo je bila sicer knjiga v trdi vezavi ocenjena med 8.000 in 12.000 funti. Kot so sporočili iz avkcijske hiše, jo je kupil nek britanski zbiratelj.


Najbolj brano