Niet pred razprodanim koncertom v Križankah upihnili 40 svečk

Niet je bend s tako rekoč filmsko zgodbo. Občinstvu so se prvič predstavili takoj po polnoči na novega leta dan 1983, kasneje postali del zelo prodorne ljubljanske hardcore in punk scene, povzročili popolno evforijo na Novem rocku leta 1984 v Križankah, se soočili s smrtjo pevca (kasneje tudi basista), za nekaj časa poniknili, nato pa kot feniks vstali iz pepela. Letos praznujejo 40 let obstoja, ki ga bodo obeležili prav na tistem kraju zločina, kjer so pred štirimi desetletji obnoreli Slovenijo.

Niet so čisto zares upihnili 40 svečk. Foto: AljaĹľ Novak
Niet so čisto zares upihnili 40 svečk. Foto: AljaĹľ Novak

LJUBLJANA > 40 let dolgo sago, ki jo pišejo Niet, je gotovo zelo zaznamovala smrt vokalista Primoža Habiča. Markantni frontman je maja 1991 podlegel “zlatemu šusu” - prevelikemu odmerku heroina. Prav njega se Niet spominjajo s skladbo Bil je maj. Habič je s svojo agresivno prezenco in prodornim vokalom zaznamoval prvo obdobje Nietov in odpel, no ... odkričal skladbe, kot so Depresija, Heroj, Ritemčloveštva, v živo pa tudi najbrž najprepoznavnejšo Lep dan za smrt.

Po Primoževi smrti so Niet počasi pridobili kultni status. “Srednješolke in srednješolki so si na šolske torbe pisali imena Niet in Nirvana,” pravijo člani zasedbe.

Zdaj so Niet prerojeni. Z novim vokalistom, nekdanjim frontmanom skupine Prilsuhnimo tišini, BorutomMaroltom. Nekakšnim “Habičem z izdelano vokalno tehniko”, bi lahko rekli. Zdaj se Niet vračajo v Križanke, kjer jih je leta 1984 napovedal Jonas Žnidaršič. Iz globin svojega grla je potegnil huronski krik, ki odmeva že 40 let.

Po Križankah na turnejo ...

“V veliko veselje mi je, da lahko najavim novico, da je koncert z današnjim dnem razprodan.” je na novinarski konferenci pojasnil predstavnik organizatorjev Jani Jerant. Razkril je še, da po koncertu v Križankah ne bo zatišja. Sledila bo turneja, ki bo obsegala kar 40 koncertov v letošnjem in prihodnjem letu.

Niet se vračajo v Križanke in koncert je že razprodan, so razglasili na novinarski konferenci. Foto: Aljaž Novak

Kako je pa Nietom uspelo štiri desetletja ohraniti relevantnost? “Ne vem, kako bi Habič na to gledal. Najbrž ne bi mogel verjeti, da se stvar tako razvila. Bili smo trije mulci, ki smo ustvarjali svojo verzijo punka, ki smo jo presegli s svojim značilnim zvokom,” odgovarja Igor Dernovšek, ustanovni član in avtor tako rekoč vsega, kar so Niet poslali v svet.

... in po knjigo

Vloga, ki jo je prevzel Borut Marolt in jo že 16 let uspešno pelje dalje, je tudi zahtevna. “Počasi je postalo domače. Bilo je veliko pritiska javnosti, a fantje so ves čas verjeli vame. Danes pa se kljub vsemu počutim domače, ne glede na to, da ne praznujem 40 let, temveč samo 16,” se pošali Marolt.

Niet poleg koncerta obljubljajo še izid dvojne kompilacijske plošče, ki bo poleg starejših, vključevala tudi novejše in tudi tiste najnovejše skladbe. Pred kratkim so legendarni slovenski punkerji v posluh ponudili novo vižo, naslovljeno Tema rjove skozi mesto.

Poleg plošče pa bo luč sveta ugledala tudi knjiga o zgodovini benda, avtorja Zdenka Matoza v sodelovanju z ustanovnim članom Igorjem Dernovškom. “Iz različnih zornih kotov smo oblikovali profil Primoža Habiča, ki je tako specifičen, da bi lahko prevzel obliko biografskega filma,” razkriva Zdenko Matoz.


Najbolj brano