Izkušnje so pomembnejše od nagrad

Filmski maraton Muvit/6x60, ki je namenjen mladim ustvarjalcem kratkih filmov, je 22 filmskih ekip v Sežani začelo ponedeljek točno opoldne. Snemanja so morali končati po 60 urah, v petek pa je žirija razglasila zmagovalca in podelila nagrade.

Ekipa zmagovalnega filma festivala Muvit/6x60 in člani žirije na 
petkovi podelitvi nagrad v Kosovelovem domu.   Foto: Samanta Coraci
Ekipa zmagovalnega filma festivala Muvit/6x60 in člani žirije na petkovi podelitvi nagrad v Kosovelovem domu.  Foto: Samanta Coraci

SEŽANA > Bronasto nagrado je prejel film Rdeča dugaja, srebrno film Ita (B)Rina, zlato distopičen kratkometražec The Growers, ki ga bodo predvajali na Mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani. Posebno omembo pa je žirija namenila filmu Luigi's Magic Shoes, občinstvo pa je izbralo Ita (B)Rrino.

Ideja za filmski maraton Muvit/6x60, na katerem morajo prijavljene ekipe posneti od šest do osem minut dolg film, se je porodila Gregorju Grafu. “Ko sva z direktorjem in pobudnikom maratona delala še v prejšnji službi, sem se udeležila podobnega maratona v Gorici. Tudi on si je želel iti, a vedno je moral nekdo od naju ostati v podjetju. Ko je šel na svoje, je začel razmišljati, da bi bilo super, če bi tudi mi imeli maraton, s katerim bi bili družbeno odgovorni in obenem aktivirali mlade, da nekaj ustvarijo. In potem se je ta ideja res začela uresničevati”, je o začetkih filmskega maratona Muvit 6x60 povedala ena od organizatork, Maja Šest.

Luka Marčetič,

član žirije

“Opazili smo, da je v letošnjem naboru na visoki ravni tehnična dovršenost, v idejni, vsebinski in izrazni sferi pa je še veliko neizkoriščenega prostora.”

Za mlade filmske ustvarjalce je sodelovanje na maratonu tudi pomembna referenca za njihovo nadaljnje ustvarjanje: “Gre za super platformo, saj filma ni lahko narediti. Potrebuješ idejo in ekipo, ki jo nato posname in zmontira. Marsikatera ekipa izkoristi to idejo za svojo nadaljnjo pot. Nekdo je s filmom, ki je nastal na Muvitu prišel na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani,” je še dodala. V Sloveniji je kratki film kot filmska forma precej zapostavljen, zato ta maraton ne daje priložnosti le mladim filmarjem, marveč leto za letom z novimi deli tudi bogati slovenski prostor.

Organizatorji pravijo, da so karavana, ki želi ponesti filmsko kulturo v vsako slovensko mesto. “Takoj, ko smo lani zaključili v Celju, je do nas prišlo povabilo direktorice Kosovelovega doma, Nine Ukmar, in bili smo zelo počaščeni, da nas je poiskala. Prišli smo na sestanek z njo in z občino ter videli, da imajo posluh za nas”, so izbiro lokacije letošnjega Muvita pojasnili organizatorji, ki so ustvarjalcem ponudili podoben format, kot ga imajo na maratonu v Gorici. Časa je, kot pravijo, sicer zelo malo, ampak formula deluje. Večina tekmovalcev je vseh 60 ur namenila produkciji, spanja je bilo izredno malo, zato pa je bilo veliko kave. Prvi dan je namenjen pisanju scenarija, drugi dan snemanju, tretji dan pa montaži. Letos je bila velika programska novost, da so bile usmeritve - predmet, stavek in akcija - enake za vse ekipe, v preteklosti pa je vsaka ekipa prejela svoje. Za marsikoga je bila ta novost presenečenje.

Letos je s svojimi kratkimi filmi tekmovalo 22 ekip, od katerih je komisija morala narediti izbor 12 filmov, enega je še dodala ekipa iz digiGRALA. “Nikoli več nočem biti v žiriji. Zveni v redu, podeljuješ nagrade, ampak to je tako: dobiš nalogo, da razveseliš tri ekipe, razočaraš pa 19. Težko mi je,” je dejal eden od žirantov, Luka Marčetič. Predsednik žirije Gojmir Lešnjak Gojc, Lev Preden Kowarski in Marčetič so bili pozorni na vse elemente filmske govorice. Skozi celoten proces ocenjevanja pa je bila odločilnega pomena uravnotežena celovitost filma in izvirnost režiserjevega pogleda na svet. “Opazili smo, da je v letošnjem naboru na visoki ravni tehnična dovršenost, v idejni, vsebinski in izrazni sferi pa je še veliko neizkoriščenega prostora. Za nas je slednje večjega pomena za ustvarjanje dovršenih filmskih idej. Veseli smo, da smo izmed vseh, našli tri filme, ki nedvomno imajo omenjene kvalitete,” je še dodal Marčetič.


Najbolj brano