Švedski zid je bil previsok

Po porazu s Švedsko so se v osmini finala v nemškem Leipzigu za Slovenke končali nastopi na svetovnem rokometnem prvenstvu, kjer sta bili opazni tudi predstavnici primorskega rokometa, Tjaša Rudman in Teja Ferfolja.

Novogoričanka Teja Ferfolja je na zadnjih dveh tekmah 
dosegla pet golov. Foto: ARMANDO BABANI
Novogoričanka Teja Ferfolja je na zadnjih dveh tekmah dosegla pet golov. Foto: ARMANDO BABANI

LEIPZIG > Na ženskem svetovnem prvenstvu (SP) v rokometu so bile v nedeljo zvečer znane prve štiri četrtfinalistke. To so Švedinje, Črnogorke, Francozinje in Danke. Preostale četrtfinalistke so postale znane sinoči, po oddaji naših besedil v tisk, in tedaj je postala znana tudi končna uvrstitev Slovenije, ki bo primerljiva s prejšnjim dosežkom, 14. mestom na SP 2005, ko so Slovenke zadnjič igrale na SP.

Slovenke so z uvrstitvijo v osmino finala uresničile zastavljeni cilj in so po lanski uvrstitvi na evropsko prvenstvo (tam so Švedsko celo premagale) nadaljevale pozitiven trend. Pričakovanim zmagam nad Angolo in Paragvajem so dodale še prestižni presežek - zmago proti Franciji, medtem ko je Romunija, zmagovalka skupine A, pokazala svojo premoč. S Špankami so Slovenke dobile prvi polčas, a je nato zmanjkalo moči. Tekmice so vedele, da se pri naših vse vrti okoli Ane Gros, do tedaj najboljše strelka SP, in Tjaše Stanko. Ko jima je ob stalnem tesnem pokrivanju zmanjkalo moči, ni bilo več možnosti za uspeh.

Zadnja izida Slovenije, skupina A - Slovenija : Španija 26:33 (14:13); strelke Slovenije - Ferfolja 4, Gros 7, Stanko 7, Zulić 1, Irman 2, Koren 1, Amon 4; vrstni red - Romunija 8, Francija, Španija 7, Slovenija 6, Angola 2, Paragvaj 0; osmina finala - Slovenija : Švedska 21:33 (12:18); strelke - Ferfolja 1, Rudman 1, Gros 4, Abina 1, Irman 2, Koren 8, Vrček 1, Krhlikar 1, Amon 2; ostali nedeljski izidi - Madžarska : Francija 26:29, Srbija : Črna gora 29:31, Nemčija : Danska 17:21.

Primorski prispevek na SP je bil opazen. V prvem delu je več igrala članica Mlinotesta Tjaša Rudman (3 zadetki), nato pa je vse več priložnosti dobivala Novogoričanka Teja Ferfolja, ki je obrambnim nalogam dodala pet golov s črte. Če se ne bi poškodovala Izolanka Polona Barič, bi imele Slovenke še zelo močnega aduta na krilu. Po odpovedi sedmih standardnih igralk na klopi ni bilo dovolj izkušenj in znanja, da bi lahko dosegle več. Že po zadnji tekmi skupinskega dela, ko so premagale branilke svetovnega naslova, Norvežanke, in osvojile prvo mesto v skupini B, je bilo jasno, da so Švedinje v primerjavi s Slovenkami - četrtimi v skupini A, velike favoritinje. Vodile so od prve minute in zmagale s 33:21.

Slovenke so za prvi gol potrebovale kar sedem minut. V nadaljevanju tekme sta vratarka Amra Pandžić z obrambami in vsestranska Alja Koren z goli še vlili nekaj upanja (5:7), po tem pa je šlo le še navzdol.

Kljub izpadu selektor Uroš Bregar ni bil razočaran. Bolj ga skrbi prihodnost: “Zagotovo smo naredili korak naprej. V devetih dneh smo odigrali šest tekem in trikrat zmagali. V osmini finala se nam je poznala krajša klop in preobremenjenost nekaterih igralk. Švedska je bila enostavno boljša. Čaka na širjenje rokometne baze in iskanje zamenjav za starejše reprezentantke. Imamo 150 polnoletnih prvoligaških igralk. S tako ozko bazo smo po rezultatih pravi fenomen.”


Najbolj brano