Še drugi bodo težko

Redni del državnega rokometnega prvenstva za moške se je za prvaka - Cimos - končal z razočaranjem, s tretjim mestom. RK Istrabenz plini čaka trd boj za obstanek.

Cimosov Milorad Krivokapić (v rumenem) je najučinkovitejši strelec obeh primorskih prvoligašev Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cimosov Milorad Krivokapić (v rumenem) je najučinkovitejši strelec obeh primorskih prvoligašev Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER>Lanskoletni redni del moškega rokometnega prvenstva je končalo vseh 12 prvoligašev, letos pa so Škofjeločani izstopili že po 11 krogih. Njihovi rezultati so bili izbrisani. To je najbolj koristilo vodilnemu Gorenju, ki je na Gorenjskem doživelo edini poraz. Velenjčani ostajajo le brez točke, ki so jo jeseni ob remiju izgubili v Bonifiki s Koprčani. Pred končnico imajo šest točk prednosti pred Celjem Pivovarno Laško in kar deset pred Cimosom iz Kopra, ki je kot lanski prvak največje razočaranje letošnjega prvenstva. Izgubil je še v finalu slovenskega pokala. Koprčani so se od letošnjega naslova že poslovili, zelo težko pa bodo prišli celo do drugega mesta, ki tudi v novi sezoni vodi v ligo prvakov, v kateri fantje (so v osmini finala) letos uspešno igrajo. Tretje mesto z 29 točkami (remi z Gorenjem, porazi z neposrednima tekmecema iz Velenja in Celja, pa tudi s slabšima Izolo in Krškim) je slab izkupiček.

Pozitivno presenečenje prvega dela prvenstva so bili novinci Izolani, ki so se znašli celo na pragu uvrstitve v skupino za prvaka, a so na koncu zastali in jih čaka zelo trd boj v skupini za obstanek. V skupino za prvaka se je presenetljivo uvrstil drugi novinec - Krško.

Med šesto Izolo (14 točk) in enajstim Šmartnim so le tri točke razlike. Zato zna biti čakanje na razplet za Primorce še zelo napeto. V 1. B ligo bo direktno izpadla 11. ekipa, med elito pa bosta napredovala vodilna dva 1. B ligaša.

Najučinkovitejši prvoligaš je Gorenje s 702 zadetkoma, najmanj zadetkov pa je prejela obramba Celja, 488. Domači so zmagali 61-krat (55,45 odstotka), gostje so slavili 37-krat (33,64 odstotka), 12 tekem (10,91 odstotka) pa se je končalo brez zmagovalca. Krka je bila najbolj uspešna pri izvajanju sedemmetrovk (85,56 odstotka), oba primorska prvoligaša pa sta v drugi polovici te lestvice (6. Cimos 76,6 odstotka in 9. Izola 70 odstotka).

Daleč najboljši strelec je igralec Krke Dejan Čančar s 171 zadetki (povprečno 8,55 gola na tekmo), pred Stašem Skubetom iz Trebnjega s 142 goli in Fahrudinom Melićem iz Velenja s 115 zadetki. Prvi strelec Cimosa je Milorad Krivokapić s 95 goli pred Matjažem Brumnom (93), in Deanom Bombačem (73).

Najučinkovitejši pri Izolanih je Elvin Čosić z 92 goli pred Petrom Božičem (90), in Žigo Smolnikom (59). Najbolj disciplinirana ekipa je Trimo, Cimos je na tretjem mestu, Izola pa na devetem. Pri Cimosu so le štirje rokometaši odigrali vseh 20 tekem (Krivokapič, Brumen, Bombač in Poklar), pri Izoli pa je takšnih igralcev šest (Smolnik, Jurič, Jelovčan, Fidel, Zorič-Stepančič in Kevič).

Prvenstvo se za Koprčane nadaljuje že danes (v ŠD Bonifika gostuje Krško), Izolani pa bodo brez poškodovanega Čosiča začeli končnico za obstanek v soboto na gostovanju v Šmartnem.

ELVIS ŠTADER


Najbolj brano