Imeli so več znanja in mišic

V včerajšnjem zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2015 v Katarju je Slovenija pred več kot 2000 gledalci v velenjski Rdeči dvorani gladko ugnala Ukrajino ter si s tem zagotovila nastop v junijskih dodatnih kvalifikacijah. Slovenija : Ukrajina 35:23 (15:10).

Luka Žvižej je bil sinoči najboljši slovenski strelec Foto: STA
Luka Žvižej je bil sinoči najboljši slovenski strelec Foto: STA

VELENJE > Pred zadnjimi štirimi obračuni v kvalifikacijski skupini so se slovenski rokometaši zavedali, da jih bo v zaključne boje za nastop v Katarju popeljal le popoln izkupiček. Pričakovane zmage proti šibkemu Luksemburgu in Švicarjem, so slovenskim rokometašem omogočile, da proti Ukrajincem o svoji usodi odločajo sami.

Rdeča dvorana, gledalcev 2200, sodnika: Cohen in Peretz (oba Izrael). Slovenija: Skok, Škof, Bombač 2, Miklavčič, Pucelj 1, Kavtičnik 1 (1), Bezjak 1, Dolenec 3 (1), Se. Skube 4, Špiler, M. Žvižej 2, L. Žvižej 6, Gaber 4, Zorman 2, Mačkovšek 2, Gajić 7 (1). Ukrajina: Ševelev 1, Južbabenko 1, Krivčikov 3, Doroščuk 2, Mankovskij 1, Stecjura 3 (2), Ostrouško 6, Žuk 1, Onufrijenko 1, Cap 1, Burka 2 (1), Vasjuk 1. 7-metrovke: Slo 4 (3), Ukr. 6 (3).; izključitve: Slo. 16, Ukr. 18 minut; rdeča kartona: Zorman (46.), Ševelev (46.).

Pomembnost dvoboja je vplivala na dokaj raztrgano igro obeh moštev v uvodnih minutah, v katerih sta tekmeca kar tekmovala v zgrešenih priložnostih. Začetnega krča so se prvi otresli Slovenci in v 12. minuti povedli s 6:2, deset minut kasneje je Dean Bombač izid povišal na 11:5. Ukrajinci so se tremi zaporednimi zadetki vrnili v igro, ob ogorčenem boju na igrišču se je zaiskrilo tudi med Ukrajinci in rezervno klopjo Slovenije. Izbranci Borisa Deniča v obrambi niso skoparili z moškimi prijemi, kar jim je prineslo številne protinapade, ki jih je učinkovito zaključeval Dragan Gajić (6 golov v prvem polčasu). Slednji je bil ob razpoloženemu vratarju Gorazdu Škofu najbolj zaslužen za pet zadetkov prednosti Slovenije ob polčasu. Nadaljevanje je prineslo še odločnejšo igro Slovencev, ki so po zadetkih Luke Žvižeja in Mateja Gabra povedli celo s 14 zadetki prednosti, kar ni umirilo strasti. Nasprotno: v 46. minuti je prišlo do vsesplošnega pretepa, izraelska sodnika, ki nista bila kos zahtevni nalogi, pa sta po nekajminutni prekinitvi razdelila nekaj rdečih kartonov. To je še bolj podžgalo razgrete domače navijače, ki so z ovacijami pozdravili vsak uspešen napad slovenske vrste.

Skupina 3, 6. krog - Slovenija : Ukrajina 35:23, Luksemburg : Švica (večerna tekma). Vrstni red - Slovenija 10, Ukrajina 9, Švica 3 (-1), Luksemburg 0 (-1).

“Že po porazu v Ukrajini smo se dogovorili, da bomo v zaključku kvalifikacij zaigrali brez kalkulacij. Proti Ukrajincem smo dokazali, da sodimo med najboljše na svetu. Menim, da incidenti ne sodijo na rokometnega igrišča, vendar se nismo pustili pretepsti Ukrajincem in jih tudi v tem premagali," je po dvoboju za PN povedal Koprčan Dean Bombač, ki je tako kot Borut Mačkovšek dosegel dva zadetka. Prva moža slovenske reprezentance, ki bo po koncu evropskega prvenstva na Danskem izvedela za tekmeca v dodatnih kvalifikacijah, sta bila Dragan Gajić s sedmimi zadetki in Gorazd Škof s 17 obrambami.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano