Po 26 letih spet za prvaka

Po 26 letih bo primorsko občinstvo znova spremljalo boj za naslov državnega košarkarskega prvaka. Koprska Primorska je letos z naskokom najuspešnejši slovenski košarkarski kolektiv, v finalno serijo državnega prvenstva (DP) z Olimpijo pa vstopa kot favorit.

Goran Jagodnik (levo) je bil leta 1993 med igralci Kopra v finalu z Olimpijo. Kakšne nasvete bo danes 
imel za Marka Jagodića Kuridžo in Lancea Harrisa (desno)? Foto: Zdravko Primožič/FPA
Goran Jagodnik (levo) je bil leta 1993 med igralci Kopra v finalu z Olimpijo. Kakšne nasvete bo danes imel za Marka Jagodića Kuridžo in Lancea Harrisa (desno)? Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V treh letih je KK Primorska naredila velik korak naprej, sploh tekoča sezona je za klub s ceste Perello Godina sanjska, saj ima priložnost, da osvoji prav vse lovorike, ki so mu na voljo. S četrto lovoriko bi izenačil dosežek Olimpije iz sezone 1993/94, ko je osvojil domače prvenstvo in pokal, evropski pokal prvakov in srednjeevropsko superligo. Veliko zaslug za izjemno sezono ima nesporni trenerski talent Jurica Golemac, ki ima tudi eno ključnih, če že ne kar ključno besedo o igralskem kadru, ki je bil pred sezono zelo dobro selekcioniran, svoje delo je odlično opravil direktor kluba Matej Avanzo, ki bi za zelo verjetno slovo od kluba zagotovo želel še naslov državnega prvaka.

Pri starejših ljubiteljih košarke se bo pred finalom najbrž odvrtel film finala sezone 1992/93, ko je dvorana Burja na Škofijah pokala po šivih, na gostovanje v dvorano Tivoli pa je tedanjo koprsko Slovenico, ki jo je vodil žal letos preminuli trener Vječeslav Kavedžija, spremljalo vsaj 2000 navijačev. 26 let zatem se v Kopru piše drugačna zgodba, primerna sedanjim časom, ko se lahko klubi s tekmovalno licenco selijo drugam.

Čakarun in Vončina že slovenska prvaka

Pri Primorski se z naslovom državnega prvaka ponašata Marjan Čakarun in Luka Vončina, ki sta v sezoni 2015/16 nosila dres Helios Suns, Čakarun je bil tudi najkoristnejši igralec finala. Pri Olimpiji sta v mlajših selekcijah in krajše obdobje za člane igrala Žan Mark Šiško in Vončina. Trenerja domačih in gostov, Jurica Golemac in Jure Zdovc, sta si pri Olimpiji kot igralca delila slačilnico v sezonah 1999/2000 in 2001/02. Znova sta se srečala leta 2009, ko je bil Zdovc selektor slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu na Poljskem, Golemac pa slovenski reprezentant, skupaj z Goranom Jagodnikom, sedanjim vodjem članskega moštva Primorske.

KK Primorska si je uspela izboriti svoj krog navijačev, pričakovati pa je, da bo finalnemu nizu v dvorani Bonifika sledilo vsaj 2000 gledalcev. Prva tekma bo zvečer ob 18.45, tretja je predvidena za prihodnji petek ob istem času, vmes bo druga tekma finala v dvorani Stožice v torek zvečer. Petkova tekma bi lahko bila tudi zadnja, saj Primorska in Olimpija, ki ima 17 državnih naslovov, igrata na tri zmage, koprsko moštvo pa letos v tovrstnih končnicah nikomur ni prepustilo niti ene zmage - tako v končnici lige Aba 2 kot v četrtfinalu in polfinalu državnega prvenstva. Domači košarkarji v finale vstopajo po 19 zaporednih zmagah, zadnjič so izgubili 7. marca.

Primorska v finale DP vstopa kot nesporni favorit. To kažejo letošnji rezultati, igralska zasedba do potankosti pozna svoje naloge in vlogo na parketu ter melje tekmece, ne iztirijo je ne take ne drugačne objektivne okoliščine in govorice. Olimpija ima za sabo težko sezono, začinjeno z igranjem na kar treh frontah, zaradi česar so pripeljali številne igralce, a brez pravega razmisleka. Ceno za napake drugih je najprej plačal trener Zoran Martić, sledila je popolnoma nepremišljena avantura s Srbom Sašom Nikitovićem, ki je plačal izpad v polfinalu pokala s Primorsko (ta je Olimpijo v Kopru nadigrala), potem se je pojavil Jure Zdovc, ki je nemotivirani ekipi le uspel vsaj deloma vcepiti svoj prepoznavni slog igre, temelječ na obrambi, jo tudi stabilizirati in povezati. Olimpija je brez prvega organizatorja igre Jana Špana še dodatno oslabljena.


Najbolj brano