Veselje športnikov spremljajo pomisleki

V proračunu novogoriške mestne občine je zagotovljen denar za balon, ki naj bi jeseni prekril novogoriški olimpijski bazen. Plavalci in vaterpolisti se pobude sicer veselijo, a imajo - skupaj z zavodom za šport - tudi pomisleke, saj bo vzdrževanje drago.

Vadba  vaterpolistov in plavalcev v novogoriškem bazenu   v sedanjih razmerah  traja le tri mesece na leto  Foto: Igor Mušič
Vadba vaterpolistov in plavalcev v novogoriškem bazenu v sedanjih razmerah traja le tri mesece na leto  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA> Svet novogoriškega Javnega zavoda za šport se je v letih iskanja rešitev za zimsko vadbo plavalcev, vaterpolistov, izvajanje tečajev in različnih terapevtskih programov še najbolj ogreval za postavitev objekta s 25-metrskim zimskim bazenom na območju otroškega dela letnega kopališča.

Plavalci so navdušeni ...

Župan Matej Arčon in mestni svetniki so se letos navdušili za prekrivanje olimpijskega bazena z balonom, za kar je v proračunu že namenjena približno tretjina potrebnega denarja (50.000 evrov). Postavitev naj bi bila izpeljana v septembru, poplačana pa v treh letih.

V Plavalnem klubu Nova Gorica so navdušeni, je povedala dolgoletna trenerka Januša Stibilj:”Za ta korak si prizadevamo že 15 let. Ker na Goriškem ni niti 25-metrskega zimskega bazena, moramo zdaj večji del leta s 25-člansko ekipo tekmovalno usmerjenih plavalcev gostovati v zimskem bazenu v zamejskem Štandrežu. Tam imamo na voljo bistveno manj terminov in prog kot naša konkurenca v plavalnih centrih po Sloveniji. Zavedamo se, da s postavitvijo balona vse še ne bo rešeno. Vzdrževanje bo drago in vsi, ki ponujajo programe, povezane z vodo, bomo morali stopiti skupaj, da objekt napolnimo. Plavalci smo na to pripravljeni, svoje pa bo na področju trženja moral narediti tudi športni zavod.”

... vaterpolisti pa tudi opozarjajo

Z mešanico veselja in zaskrbljenosti načrt o prekritju olimpijskega bazena spremlja tajnik Vaterpolo kluba Nova Gorica Matej Koder, ki je svoje poglede predstavil tudi županu. Za PN je povedal: “Z vidika naših potreb po treningu je zamisel odlična, saj vaterpolo potrebuje veliko prostora, mi pa imamo v vseh selekcijah več kot 60 članov. Potrebno je pomisliti tudi na druge stvari. Zimsko ogrevanje na normalno temperaturo 26 stopinj Celzija bo velik zalogaj. Prostor za strojnico za zimsko ogrevanje je bil predviden tam, kje sta zdaj mala bazena za učenje plavanja in za terapevtsko vadbo. Morali bi najti takšno rešitev, da teh bazenov, ob katerih zlahka zagotavljamo primerno zunanjo temperaturo tudi za najmlajše in za starostnike, ne bi izgubili. Olimpijski bazen z okolico je prehladen zanje.”

Direktor športnega zavoda Uroš Jug opozarja na prednosti in slabosti: ”Potrebe po zimskem bazenu so nesporne in pokrivanje z baloni je marsikje v Sloveniji uspešno, vendar bo treba ob razmeroma majhni začetni naložbi računati na dokaj visoke tekoče stroške, vsaj 50.000 evrov na sezono. V osmih letih bi že porabili toliko denarja kot za postavitev bolje izoliranega fiksnega objekta za 25-metrski bazen.”

Tradicije celoletnega plavanja na Goriškem ni in zanjo bodo morali vsi športni, rekreativni in turistični ponudniki v obliki skupne in usklajene ponudbe nekaj narediti. Bazen v Novi Gorici v skoraj sredozemskem podnebju ni optimalno izkoriščen. Plavalci in vaterpolisti pravijo, da bi bilo objekt, ki ima zaščitno ponjavo, mogoče uporabljati od začetka maja do konca septembra, dejansko pa obratuje dva meseca manj. Tako bo po besedah Uroša Juga tudi letos, ko bo treba sanirati še puščanje bazenske školjke. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano