Tudi brez balona bo šlo

Člani Vaterpolo kluba Nova Gorica na domačem mestnem kopališču niso dočakali obljubljenega balona, a so delo tudi brez njega zastavili širše kot lani. Del vadbe opravljajo v zamejstvu, letošnja novost pa je nastop v ligi Alpe Jadran.

Novogoriški vaterpolisti so upali, da bo te dni domače letno kopališče dobilo balon, a ostaja še vse po starem Foto: Igor Mušič
Novogoriški vaterpolisti so upali, da bo te dni domače letno kopališče dobilo balon, a ostaja še vse po starem Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Tako plavalni kot vaterpolo klub sta po marčevskih sklepih novogoriškega mestnega sveta, ki se je ogrel za postavitev balona nad olimpijskim bazenom mestnega kopališča in je za to rezerviral tretjino vrednosti naložbe (50.000 evrov), pričakovala, da bo jeseni bazen pokrit.

Vaterpolo ima na Goriškem že več kot 60-letno tradicijo. Na reki Vipavi ga je gojilo ŠD Partizan Renče, ki je pred 40 leti igralo v drugi jugoslovanski ligi. Ko se je vaterpolo preselil v bazene, je ta šport ostal na suhem. Tedanje novogoriško mestno kopališče (v bistvu je bil to požarni zbiralnik za tovarno Meblo) je bilo premajhno. Vaterpolo je z izgradnjo novega letnega kopališča ponovno zaživel leta 1995 v VK Nova Gorica v 20-metrskem bazenu Hitove Perle. Ko je bil ta pred petimi leti preurejen, je postal za treninge neuporaben. Vaterpolistom in plavalcem sta preostala 8- in 10-metrski bazenček v zimskem kopališču športnega parka.

Občinska uprava poskrbela za razočaranje

Tik pred začetkom zimske plavalne sezone je občinska uprava izpeljavo naložbe zadržala in poskrbela za novo razočaranje, je povedal tajnik Vaterpolo kluba Matej Koder: “Občinski veljaki so si premislili tik pred zdajci. To je še en udarec vodnim športom, kakršnih smo vajeni že 20 let. Najbolj so prizadeti otroci, saj je zanimanje pri najmlajših za vpis večje od zmogljivosti naših terminov v obstoječih zimskih bazenčkih športnega parka. Po preklicu pokritja bazena smo bili na sestanku pri županu, a bo treba spet počakati na nove načrte. Na srečo nam s termini pomagajo upravljavci 25-metrskega bazena v zamejskem Štandrežu.”

V klubu, kjer od najmlajših (sprejmejo začetnike od treh let in pol) do veteranov vadi več kot sto članov, so v pričakovanju boljših razmer za delo vadbo zastavili širše kot prejšnja leta. Uvedli so selekcijo U-10, ekipo dečkov do 11 let pa so prijavili v DP. Članska ekipa, ki je lani v drugi državni ligi zasedla peto mesto, v novi sezoni tekmuje tudi v osemčlanski ligi Alpe Jadran. Uvodna turnirja bosta v nedeljo, 24. novembra, v Varaždinu (tam bo igrala Nova Gorica) in v Kopru. Že danes pa Novogoričane v Žusterni čaka prva tekma v slovenskem pokalu. Povsod so sicer težave s tekmovalnimi termini, pravi Koder: “Vaterpolo zveza je blokirana tako finančno kot organizacijsko. Klubi se dogovarjamo sami, zato se tekmovanja začenjajo z zamudo. Ob dejstvu, da nam manjka vadbe v 25-metrskem bazenu, nam pridejo prav udeležbe na prijateljskih turnirjih v Italiji.”

Klub je kljub veliki zasedenosti v mestnem zimskem kopališču (v njem sta 8- in 10-metrski bazen) uspel dobiti sprejemljiv obseg terminov za celoletno šolo plavanja in vaterpola za otroke. Ekipa U-11 na tem kopališču trenira trikrat tedensko, enkrat pa še v Štandrežu, kjer dvakrat tedensko trenirajo člani in rekreativci.

Klub se trudi, da bi tako v Novi Gorici kot v Štandrežu dobil še kakšen termin. Občina po novem priznava vaterpolistom del stroškov za najem zamejskega bazena, ureditev zimskega bazena pa se Novogoričanom odmika. Po “pokopu” balona si je v kriznih časih težko obetati, da bo mestni proračun na hitro zbral milijon ali še več evrov, kolikor bi po laičnih ocenah stala od balona gospodarnejša naložba v trden objekt nad preurejenim otroškim delom letnega kopališča, kjer bi bilo mogoče postaviti stroškovno sprejemljiv in uporaben 25-metrski bazen.

Visoki stroški vzdrževanja

Z novogoriškim olimpijskim zimskim kopališčem se je zgodila zagata, na katero je za naš časopis že spomladi opozarjal direktor športnega zavoda Uroš Jug. Stroški vzdrževanja bazena pod balonom bi po oceni zavoda v osmih letih že dosegli vrednost montažnega objekta za 25-metrski bazen, ki bi ga bilo mogoče urediti na območju sedanjih otroških bazenov. 25-metrski bazen bi - skupaj s sedanjima zimskima bazenčkoma - zmogla primerno greti obstoječa strojnica. Za hkratno ogrevanje 50-metrskega bazena in zimskih bazenčkov je strojnica prešibka.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano