Svetovni jadralski pokal ne bo več pretežno evropski

Od 2013 bo svetovni jadralski pokal res svetovni. Štel bo šest regat in nič več sedem, od tega bosta dve v Evropi, druge pa v Oceaniji, Ameriki ter prvič tudi v Aziji in Afriki.

Mitja Margon: “Jadralni šport je že zdaj na vseh kontinentih. Ponekod bolj, ponekod manj.  Saj tudi teka na smučeh v Afriki ni mogoče resno razviti.”
Mitja Margon: “Jadralni šport je že zdaj na vseh kontinentih. Ponekod bolj, ponekod manj. Saj tudi teka na smučeh v Afriki ni mogoče resno razviti.” 

SAN JUAN > Na letni konferenci Mednarodne jadralne zveze (ISAF), ki pravkar poteka v prestolnici Portorika izbirajo prizorišča, ki bodo 2013 in 2014 gostila svetovni pokal. Prvi dve sta že znani, to sta Palma de Mallorca in francoski Hyeres. Obe prizorišči naj bi imeli v Evropi najboljše vetrovne, organizacijske, infrastrukturne in ekonomske pogoje, zato so tri dosedanja prizorišča, Medemblik, Weymouth in Kiel, izpadla iz igre.

Doslej: 7 regat, 5 v Evropi. Poslej: 6 regat, le 2 v Evropi

Tri obmorska mesta bodo sodelovanje sklenila prihodnje leto, ko bodo še zadnjič prireditelji enega od sedmih tekmovanj svetovnega cikla. “Z zmanjšanjem števila tekem v Evropi se ne strinjam. Zbrisali so dobro vpeljane, uspešne regate, še preden so našli enako kakovostne organizatorje drugod. Na vzhod rinejo zaradi gospodarskih interesov, tako kot recimo Volvo Ocean Race ali Extreme 40. Ameriški in azijski trgi so večji in zanimivejši za sponzorje. Toda tovrstne jadralske prireditve in olimpijsko jadranje sta dve povsem različni zgodbi,” se negodovanju svetovne jadralske javnosti pridružuje predsednik strokovnega sveta Jadralne zveze Slovenije Mitja Margon.

Novosti v svetovnem pokalu so posledica spremenjenega sistema olimpijskih kvalifikacij, ki bodo v naslednjem ciklu potekale že na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji. Tam bodo podelili prvih 50 odstotkov kvot, za preostalo polovico razpoložljivih mest pa se bodo jadralci potegovali na svetovnem pokalu leta 2015. Prvič v zgodovini bo omejeno tudi število mest za posamične celine. “Tak sistem bo nacionalnim panožnim zvezam omogočil bolj načrtno delo, saj ne bo več čakanja na zadnji trenutek. Glavni kandidati si bodo mesto na OI zagotovili veliko prej, eksotične države pa v drugem poskusu,” je spremembi naklonjen nekdanji olimpijec Margon, ki sicer ni tako navdušen nad drugimi novostmi. “ISAF sledi svetovnim trendom in zahtevam MOK. Najprej je bilo treba jadranje čim bolj prilagoditi potrebam medijev, zdaj težijo k mednarodni razširjenosti. Seveda je ta ključnega pomena, a jadralni šport je že zdaj na vseh kontinentih dobro razvit. Ponekod bolj, drugod manj, toda to je normalno. Saj tudi teka na smučeh v Afriki ni mogoče resno razviti,” je jedro spora slikovito orisal Margon.

JANA PINES


Najbolj brano