Srebro za novogoriški Polet

Konec tedna se je v Tolminu z ubranitvijo posamičnega (Primož Suša) in ekipnega naslova (KL Vrhnika) končalo odprto slovensko prvenstvo v jadralnem padalstvu. Srebro je osvojil član novogoriškega poleta Dušan Orož.

Ajdovska padalca Aljaž in Urban Valič sta s padali lastne proizvodnje društvu Kovk priborila ekipni bron Foto: Igor Mušič
Ajdovska padalca Aljaž in Urban Valič sta s padali lastne proizvodnje društvu Kovk priborila ekipni bron Foto: Igor Mušič

TOLMIN > Padalsko zmajarski center Kobala nad Tolminom, DPL Posočje in Kamp Gabrje so šest dni gostili 90 pilotov iz šestih držav, ki so se merili na odprtem prvenstvu Slovenije in Hrvaške v jadralnem padalstvu. Po petih etapah in skupno preletenih 390 kilometrih je v absolutni konkurenci zmagal član KL Vrhnika Primož Suša, pred štajerskim članom novogoriškega Poleta Dušanom Orožem in Hrvatom Markom Hrgetićem. Ekipno so slavili Vrhničani pred Metuljem iz Rimskih toplic in Kovkom iz Ajdovščine.

V absolutni konkurenci slovenskega prvenstva se je med Primorci s petim mestom izkazal Miha Slamič (Polet). Deveti je bil član ajdovskega DJP Kovk Aljaž Valič, ki je pred leti že krojil svetovni vrh, a na tokratnem DP še zdaleč ni bil zgolj v športni vlogi: “Z bratom Urbanom sva tu preizkušala nova padala lastne proizvodnje blagovne znamke Triple seven. Po lanskih nastopih s padali tretje kategorije sva letos tekmovala z našimi novimi padali druge kategorije, ki se z vrhunskimi v prvi kategoriji še ne morejo meriti. Zato sva z doseženim dokaj zadovoljna.”

Aljaž je zmagal med tekmeci s padali druge kategorije. Deseti absolutno na DP je bil Urban Valič. Podjetna ajdovska brata v prihodnji sezoni načrtujeta prve nastope s padali lastne proizvodnje tudi v vrhunski prvi kategoriji. Na 11. mestu je končal najboljši domačin, član kobariškega Adrenalina Simon Konavec, sicer drugi med tekmovalci s padali tretje kategorije.

Glavni organizator Gašper Prevc je bil z razpletom DP zadovoljen: “Ker smo v tem športu povsem odvisni od vremena, sem vesel, da smo imeli v šestih dneh pet etap in le eno lažjo poškodbo. V prvih dveh dneh nam je nagajal močan jugozahodni veter, zaradi katerega smo morali DP začeti na vzletišču Lijak nad Novo Gorico, po tem pa se je ozračje umirilo in postreglo z odličnimi termičnimi razmerami. Vrhunec je bila četrta stokilometrska etapa z obratno točko nad Triglavom in s pristankom v Bohinju.”

Velik del padalcev se je iz Tolmina odpravil na odprto prvenstvo Italije v Meduno, center za prosto letenje Kobala pa bo od 12. do 18. avgusta prizorišče tradicionalne mednarodne tekme zmajarjev. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano