Šahisti gredo v Turčijo z lepimi željami

Danes se bo v Istanbulu tudi s številčnim primorskim zastopstvom začela 40. šahovska olimpijada. Slovenski reprezentanci si želita preboja med 16 najboljših.

Desklanka Jana Krivec je že vrsto let članica slovenske reprezentance Foto: Boštjan Bensa
Desklanka Jana Krivec je že vrsto let članica slovenske reprezentance Foto: Boštjan Bensa

ISTANBUL> Najpomembnejše ekipno tekmovanje s črno belimi figurami je globalen dogodek, v katerem bo do 9. septembra tekmovalo 162 ekip v moški konkurenci in 131 v ženski. Večina reprezentanc bo zaigrala v najmočnejših postavah. Od najboljših bosta manjkala svetovni prvak, Indijec Viswanathan Anand, in Norvežan Magnus Carlsen. Naslova bodo branili Ukrajinci in Rusinje, ki so zmagali na zadnji olimpijadi leta 2010 v Hanti Mansijsku. Slovenski reprezentanci sta tam zaostali za pričakovanji.

Šahistke so osvojile 32., šahisti pa 36. mesto. Zadnji ekipni nastopi na sicer manjših tekmovanjih nakazujejo, da bi lahko v Turčiji posegli višje. Dekleta se po ratingu uvrščajo na 15., šahisti pa na 30. mesto. Selektor moške ekipe Duško Pavasovićima v ekipi Luko Leniča, ki bo premierno zaigral na prvi deski, Aleksandra Beljavskega, Mateja Šebenika ter Primorca Jureta Boriška in Jureta Škoberneta, ki naj bi se izmenjevala na četrti deski. Oba imata čez leto službene obveznosti, a sta po besedah Pavasovića dobro pripravljena.

V ženski vrsti bo največje breme nosila Ana Muzičuk. Šahistka ukrajinskega rodu je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila posamični bron. Slovensko ekipo, ki jo vodi Matjaž Mikac, bodo zastopale še Vesna Rožič, Špela Orehek ter članici Šahovskega kluba Nova Gorica Jana Krivec in Ana Srebrnič. ”Rožičeva bo naša predstavnica na drugi deski. Krivčeva je začela delati v novi službi in je igrala manj kot običajno. Srebrničeva, ki je državna prvakinja, pa je v zadnjem obdobju kar veliko šahirala,” je o razporeditvi vlog povedal Mikac.

ASO


Najbolj brano