Rodičeva zanesljivo v finale na SP v Moskvi

Koprčanka Snežana Rodič se je v dopoldanskih kvalifikacijah četrtega dne atletskega svetovnega prvenstva v Moskvi s 14,17 metra zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v četrtek, 15. avgusta, ob 17.40 po slovenskem času.

Koprčanka Snežana Rodič se je v  kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Moskvi s 14,17 metra zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v četrtek, 15. avgusta, ob 17.40 po slovenskem času Foto: Leo Caharija
Koprčanka Snežana Rodič se je v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Moskvi s 14,17 metra zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v četrtek, 15. avgusta, ob 17.40 po slovenskem času Foto: Leo Caharija

MOSKVA > Snežana Rodič je v prvi seriji skočila 13,73 metra, v drugi pa je prestopila za pol stopala; tedaj je bila še na mestih, ki so vodila v finale najboljše dvanajsterice. Pred svojim zadnjim poskusom pa je nazadovala na 13. mesto. Kljub pritisku se je v tretji in zadnji seriji s 14,17 metra prepričljivo uvrstila v finale ter se prebila na četrto mesto v skupini B.

“Bilo je precej treme. Želela sem si finale, s tem namenom sem tudi prišla v Moskvo. Po slabšem začetku sem v drugi seriji naredila prestop, a bila krepko prek 14 metrov. V tretjem sem šla stopalo in pol nazaj, da sem skočila 14 metrov, ker sem vedela, da bo to dovolj za finale. Sem pa morala toliko skočiti, ker sem pred zadnjo serijo padla na 13. mesto. Po tretjem skoku sem si kar pošteno oddahnila,” je kvalifikacije povzela Rodičeva.

Rodićeva z istim izidom kot osmouvrščena

Slovenska predstavnica je imela isti izid kot osmouvrščena Kubanka Mabel Gay (14,17 m), vendar slabši drugi skok. Najboljša izida sta dosegli po pričakovanju Ukrajinka Olga Saladuha (14,69 m), branilka naslova in lastnica najboljšega izida sezone, ter Kolumbijka Caterine Ibarguen (14,52 m), lanska olimpijska podprvakinja in letos neporažena na mitingih. Rodičeva je kot zadnja preskočila 14 metrov. Tretja je bila Hanna Knjaževa Minenko, ki nastopa za Izrael (14,46 m), sledile pa so Jamajčanka Kimberly Williams (14,36) ter tri Rusinje Ana Ptatik (14,34), Jekatarina Konjeva (14,30) in Irina Gumenjuk (14,30 m).

Popravki za finale

“Pred tekmo, ko smo se pogovarjale, smo namreč prijateljice, so vse dejale, da so dobro pripravljene, na koncu pa so bili izidi, vsaj na začetku, slabi. Saladuha je v prvem skoku skočila presenetljivo pod 14 metri, tudi Konjeva in Knjaževa sta šele v zadnjem trenutku prišle prek 14 metrov in v finale. Veter se je zelo menjal, enkrat v prsi, drugič v hrbet, in je bilo treba stalno popravljati zalet. V zadnjem poskusu sem šla na vse ali nič in zdaj, ko mi je uspelo, bom šla v četrtek v boj za čim višjo uvrstitev. Trener Srdjan Djordjević mi je po nastopu svetoval, da moram v zadnjih štirih korakih priti bolj pod sebe z nogami in bo skok daljši. Če bom dobro prišla na desko, me bo v tem primeru skorajda odneslo v daljavo, vendar ne smem narediti napake v zadnjih štirih korakih,” je rezervo za finale opisala Rodičeva.

“Odkar sem v Moskvi, je bila moja pot iz stadiona do hotela in obratno. Ničesar si še nisem ogledala v ruski prestolnici, tudi danes bo tako. Počivala bom, jutri bom imela malo 'tonizacije' mišic, sledila bo priprava za finale. Danes moja hčerka Lara praznuje sedem let in je zame dvojno praznovanje,” je bila zadovoljna slovenska tekmovalka.

STA


Najbolj brano