Previdne napovedi pred začetkom SP

Slovenska nordijska reprezentanca se bo v naslednjih dveh tednih potegovala za čim boljši izkupiček na svetovnem prvenstvu, ki ga bo gostil italijanski Val di Fiemme.

Glavnina slovenskih potnikov na svetovno prvenstvo Foto: Simon Maljevac
Glavnina slovenskih potnikov na svetovno prvenstvo Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA> Naslednja dva tedna bo dolina Fiemme gostila svetovno prvenstvo, na katerega se s tihimi željami po vsaj eni medalji odpravlja tudi slovenska reprezentanca v smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinaciji. Številčna zasedba je polna uveljavljenih imen, pa tudi mladih upov, ki odhajajo v Italijo nabirati dragocene izkušnje.

Reprezentanca za SP skoki, moška ekipa: Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jaka Hvala, Matjaž Pungertar; skoki, dekleta: Urša Bogataj, Špela Rogelj, Maja Vtič, Katja Požun; smučarski tek: Alenka Čebašek, Lea Einfalt, Barbara Jezeršek, Nika Razinger, Boštjan Klavžar, Rok Tršan, Katja Višnar, Vesna Fabjan; nordijska kombinacija: Marjan Jelenko, Mitja Oranič, Gašper Berlot in Matic Plaznik.

Najprej bodo skakalnice v Predazzu zasedle predstavnice nežnejšega spola, ki jih že v četrtek popoldne čakajo kvalifikacije na srednji skakalnici. Trener “vražjih Slovenk” Matjaž Triplat pričakuje nadaljevanje uspešne sezone, ki je prinesla številne uvrstitve tik pod zmagovalnim odrom: “Imamo še določene rezerve. Odpraviti bo potrebno določene napake, ki nam preprečujejo skok na sam vrh. Verjamem, da bomo nadaljevali v uspešnem slogu.” Glavno breme bo na moški reprezentanci, ki se bo prvič predstavila v petek na kvalifikacijah na manjši napravi, ki naj slovenskim asom ne bi najbolj ustrezala. Izkušeni Robert Kranjec se zaveda, da do visokih mest vodijo le popolni skoki: “Z odličnim skokom te tudi na mali skakalnici daleč odnese, tako da gremo maksimalno v vsako tekmo.” Trener Goran Janus si želi na vsaki tekmi vsaj enega skakalca med prvo šesterico: “Pričakovanja so visoka. Obljubljam, da se bomo borili na vsaki tekmi.”

Eden od slovenskih vrhuncev prvenstva bo tudi nedeljska tekma mešanih ekip, s po dvema fantoma in dekletoma, na kateri bo morda priložnost dobil Primorec Jaka Hvala. Minuli teden je slavil prvo zmago v svetovnem pokalu, v Italijo pa odhaja brez posebnih rezultatskih ciljev. “Želim si obdržati nivo skokov iz zadnjih tekem, o rezultatu pa ne razmišljam. Skakalnico v Predazzu sem že preizkusil in lahko rečem, da mi ustreza. S treningi v Planici bomo poskrbeli, da preskok iz letalnice na manjše naprave ne bo prehud,” je za PN povedal eden izmed glavnih adutov skakalne vrste, ki se ji medalja na moštveni tekmi skorajda ne bi smela izmuzniti.

Najpomembnejše tekme svetovnega prvenstva bo na prizorišču spremljal tudi posebni poročevalec PN.

Z bistveno manjšimi apetiti v Val di Fiemme potujejo tekači in kombinatorci, ki v letošnji sezoni še čakajo na vrhunske rezultate. Predstavitve reprezentanc se je udeležila tudi nekdanja kraljica smučarskih tekov Petra Majdič, ki bo stiskala pesti za nekdanje reprezentančne kolegice. Slednje se nadejajo vsaj ene uvrstitve v finale sprinterskih preizkušenj, medtem ko bo dvočlanski moški del reprezentance predvsem nabiral izkušnje. Pri kombinatorcih se največ pričakuje od bivšega mladinskega svetovnega prvaka Marjana Jelenka, ki se vztrajno bliža svetovnemu vrhu. V sprinterski preizkušnji ekip je decembra v Kuusamu v svetovne, pokalu s četrtim mestom blestel tudi v navezi z Mitjo Oraničem. “Upam, da bodo fantje pozitivno presenetili. Tekaško smo odlično pripravljeni, na skakalnici pa bomo morali samo potrditi skoke s treningov,” je dodal glavni trener Primož Triplat.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano