Od Portoroža do Ria 2016

V boj za uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo čez manj kot tri leta v Rio de Janeiru, se bo jadralska posadka Tina Mrak - Veronika Macarol podala z novo jadrnico.

Tako sta v Portorožu Tina Mrak in Veronika Macarol preizkusili novo jadrnico razreda 470 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tako sta v Portorožu Tina Mrak in Veronika Macarol preizkusili novo jadrnico razreda 470 Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Na krstu novega plovila iz razreda 470 se je v Portorožu zbralo kar nekaj jadralskih poznavalcev, vključno z Dušanom Puhom in Brankom Brčinom. Vsi so soglasno ugotovili, da je nova jadrnica Tine Mrak in Veronike Macarol res nekaj posebnega.

Krmarka Tina Mrak se je ob škatli elektronskih pripomočkov za merjenje vetra, hitrosti in ostalih malenkosti kot mali otrok še posebej razveselila tega Miklavža, Božička in dedka Mraza obenem.

V JK Pirat sicer pričakujejo leto 2014 s posebnim veseljem, kajti namesto starega skladišča se jim obetajo primernejši prostori. Za to bo poskrbel piranski Zavod za šport. Njegov direktor Matjaž Ukmar je bil sicer pri napovedih zadržan: “Najprej bomo postavili balon, nato pa bo ob pridobivanju denarja zrasel pravi center vodnih športov.”

Dotlej bodo morali jadralci pač potrpeti v dosedanjih razmerah, toda za potencialni olimpijki Tino Mrak in Veroniko Macarol je že novo plovilo velik korak naprej, kar je poudaril tudi eden najvidnejših članov kluba Tomaž Čopi: “Za vsakega jadralca je nova barka nekaj posebnega. Prepričan sem, da bosta Tina in Veronika znali iz svoje izvleči kar največ.”

Za novo pridobitev, ki je neuradno vredna približno 17.000 evrov, je sicer najbolj zaslužen predsednik JK Pirat Peter Polič, ki je poudaril trud različnih udeležencev: “Morda smo našli pot, ki bi jo lahko kopiral še marsikdo. Sodelovanje zasebnega sektorja in občine lahko prinaša sadove, zato je nakup nove jadrnice skupen uspeh, ki ga bosta dekleti gotovo znali izkoristiti.”

Tina Mrak in Veronika Macarol sta sicer stari znanki, saj sta skupaj jadrali že v mlajših kategorijah, nato pa sta se razšli zaradi študijskih obveznosti flokistke. Tomaž Čopi ima seveda jadranje v malem prstu, zato je Mrakovi že lani predlagal, naj se ozre po stari soborki, ki ima izjemne psiho-fizične sposobnosti.

Da vse ostane v družini, je novo jadrnico krstila Erika Mrak, duet Brčin-Puh pa je ob tem ob vidni ganjenosti modroval: “Zdaj je potrebno shraniti zamašek s steklenice šampanjca, navadno ga privežemo nekam v jadrnico. Za nobeno ceno se ga ne sme izgubiti, sicer bo barko zadela strahovita nesreča.”

BORIS PLANINC


Najbolj brano