Manjkala je pika na i

Za slovenskim cestnimi kolesarji je vsaj v mlajših kategorijah ena najboljših sezon doslej. V elitni kategoriji je umanjkal kakšen vidnejši dosežek na največjih dirkah, vključno z olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom.

Mladinec Matej Mohorič je v pretekli sezoni osvojil naslov svetovnega ... Foto: © Michael Kooren / Reuters
Mladinec Matej Mohorič je v pretekli sezoni osvojil naslov svetovnega ... Foto: © Michael Kooren / Reuters

NOVA GORICA> Če je soditi po naslovu evropskega prvaka Idrijčana Jana Tratnika med mlajšimi člani ter zlatu (cestna vožnja) in srebru (kronometer) mladinca Mateja Mohoriča na svetovnem prvenstvu, se za prihodnost slovenskega cestnega kolesarstva ni bati. Nenazadnje to potrjuje tudi vse večje število tekmovalcev v kolesarski formuli ena, Pro Touru. Člani elitnega razreda zaradi takšnih in drugačnih okoliščin v pretekli sezoni niso blesteli. Seveda ne gre pri tem prezreti niti nacionalnega ključa, pri čemer je kopica slovenskih kolesarjev razpršenih po različnih ekipah, v katerih se morajo seveda tudi prilagajati drugim. Izostali so vidni dosežki na dirkah Pro Toura, še zlasti na najodmevnejših preizkušnjah, kjer je ob zaostreni in številčni konkurenci veliko poražencev in le malo zmagovalcev.

Nekaj pomembnejših datumov za dirke Pro Toura: Pariz-Nica (3. -10.3), Tirreno-Adriatico (6.-12.3), Milano-Sanremo (16.3), Dirka po Flandriji (31.3), Pariz-Roubaix (7.4), Liege-Bastogne-Liege (21.4), Giro (4.-26.5), Tour (29.6-21.7), Vuelta (24.8-15.9).

Vse več Slovencev v Pro Touru

O pričakovanjih dveh primorskih adutov Boruta Božiča in Kristijana Korena za novo sezono smo že pisali. Prvo ime bržkone ostaja Jani Brajkovič, ki je sicer v Astani dobil močno notranjo konkurenco v dveh predvidenih adutih za etapne dirke, kot sta Jakob Fuglsang in zlasti Vincenzo Nibali. Brajkovič naj bi sicer ostal glavni moštveni adut za Tour, kjer je lani osvojil deveto mesto. Slovensko kolonijo v elitnem razredu so medtem številčno okrepili Jure Kocjan in Robert Vrečer (oba Euskaltel), Marko Kump (Saxo bank) ter Luka Mezgec (Argos-Shimano). Našteti oziroma njihove ekipe bodo imeli po novem dostop do največjih dirk v koledarju Pro Toura.

Povečalo se je zastopstvo slovenskih kolesarskih zdomcev v kategorijah Pro continental in continental. V tujino so se odpravili tudi Primorci. V Avstriji bosta pedala po novem vrtela že omenjeni Tratnik in Robert Jenko. V Sloveniji poimensko bržkone ostaja najmočnejša novomeška Adria Mobil, za katero bosta še naprej kolesarila Matej Mugerli in Kristijan Fajt, ne pa tudi Matej Gnezda, ki je z Andijem Bajcem ob koncu leta še iskal klub. V Radensko se je po prestopu med mlajše člane podal Martin Otoničar, ki je v preteklih sezonah vrtel pedala pri novogoriškem Hit Casinos Pro-concrete, kjer bodo v varčevalnih razmerah nadaljevali z vzgojo dečkov in mladincev.

SP v Sloveniji?

Spremembe so se zgodile tudi na čelu kolesarske zveze Slovenije, kjer je mesto predsednika zasedel Tomaž Grm, ki je prepričljivo premagal edinega protikandidata, Izolana Franja Tuška. Novi predsednik, sicer zagnan rekreativec, je zadnjih nekaj let vpet v svet kolesarstva kot direktor podjetja Butan plin, ki je v stoodstotni lasti Liquigasa, in je bil tudi pokrovitelj Dirke po Sloveniji. Prav večji priliv sponzorskih sredstev bo eden ključnih izzivov za novega predsednika, ki je poleg (medijske) popularizacije kolesarstva in izboljšanja kakovosti dela na vseh ravneh v svojem štiriletnem programu med ostalim navedel tudi pripravo projekta za organizacijo svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu. Povečati pa namerava tudi število in kakovostno raven tekmovanj.

Tudi v letu 2013 bo pri nas najbolj odmevna Dirka po Sloveniji, ki bo na sporedu od 13. do 16. junija, na reprezentančni ravni pa bosta v ospredju evropsko prvenstvo za mlajše člane in mladince, ki bo julija na Češkem in pa seveda svetovno prvenstvo za vse kategorije, ki bo od 21. do 29. septembra na zelo zahtevni trasi v Firencah. Selektorje za nove kategorije bodo izbirali po novem letu, med kandidati pa bo tudi dosedanji vodja mladincev Andrej Cimprič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano